Medicamente, pază, căldură, apă caldă, curent, carburanţi, transport, reparaţii curente, asigurarea de sănătate, trei mese pe zi. Toate ace...
Medicamente, pază, căldură, apă caldă, curent, carburanţi, transport, reparaţii curente, asigurarea de sănătate, trei mese pe zi. Toate acestea costă, în medie, aproximativ 2.500 de lei lunar cu fiecare deţinut. Sunt cheltuielile pe care statul român le are cu condamnaţii.
De 36 de ore, Adrian Năstase este unul dintre cei peste 28.000 de deţinuţi din închisorile României.
După ce, marţi seara, a fost externat de la Spitalul Floreasca şi a ajuns la Penitenciarul Rahova, fostul premier va trebui să respecte toate regulile din închisoare. Dar cât costă întreţinerea unui deţinut?
Trei mese pe zi, un acoperiş deasupra capului, căldură, apă, pază, toate acestea costă aproximativ 2.500 de lei pe lună, mai exact 2.480.
Potrivit Administraţiei Penitenciarelor, costul mediu pentru întreţinerea unui condamnat a fost, la nivelul anului 2011, 401 lei pe lună, corespunzător cheltuielilor cu încălzirea, apă, carburanţi, hrană, dotare cu obiecte de inventar, reparaţii curente.
În acest cost nu intră însă cheltuielile cu asigurarea socială de sănătate, spitalizarea în caz de nevoie, paza, transportul sau investiţiile făcute, care ridică, astfel, substanţial plafonul.
Spre exemplu, deşi pe hârtie costul zilnic al meselor unui deţinut este de 4,36 de lei, atât cât reprezintă cele 2.855 de calorii stabilite ca normă de hrană de Ministerul Sănătăţii, suma se ridică de fapt la cel puţin 10 lei.
„Sunt luate în calcul doar alimentele în sine, nu şi personalul, echipamentul de lucru sau transportul", ne-a declarat o sursă din Administraţia Penitenciarelor.
Faţă de un deţinut statul cheltuieşte mult mai puţini bani cu nou-născuţii sau cu pensionarii.
În acest moment pensia medie este de 723 de lei, alocaţia unui bebeluş (n.r.-până la 2 ani) de 200 de lei, alocaţia unui copil (n.r. - 2-18 ani) 42 de lei şi şomajul pentru absolvenţi de 600 de lei.
Deţinuţii mănâncă zilnic în valoare de 10 lei
Muzicanţii nu cântă gratis, aşa-i? Pentru a-i aduce să-i încânte pe cei aflaţi în spatele gratiilor sunt cheltuiţi alţi bani
În cei 2.500 de lei daţi de stat pentru întreţinerea unui deţinut intră şi cheltuielile cu paza
Activităţile sportive presupun alte costuri pentru statul român
Psihiatrul Florin Tudose analizează cele trei feţe ale fostului premier
Năstase părea încurcat de situaţia în care se afla
2009. Adrian Năstase, când nu avea atâtea griji
Psihiatrul Florin Tudose a comentat pentru Click! expresia feţei lui Adrian Năstase, în momentul în care acesta a fost scos din spital şi urcat în ambulanţă.
20 iunie 2012. După ce s-a împuşcat în gât
„Mi s-a părut un Năstase egal cu el însuşi. Am observat cea mai curentă expresie a lui Adrian Năstase.
După părerea mea, avea aceeaşi mimică pe care o cunoaştem cu toţii.
Nu pot să spun că mi s-a părut schimbat sau speriat. Mi s-a părut doar puţin încurcat de situaţia în care se afla.
Era, totuşi, întins pe o targă, cu zeci de ochi, camere foto şi camere de luat vederi aţintite asupra lui", ne-a explicat medicul.
26 iunie 2012. Când a fost transferat la penitenciar
Managerul de la Floreasca nu mai vrea cazuri ca acela al lui Năstase în spital
Managerul Spitalului Floreasca din Capitală, Radu Macovei, a declarat ieri, pentru Mediafax, că ar vrea ca în unitatea sanitară pe care o conduce să fie aduse cât mai puţine cazuri precum cel al fostului premier Adrian Năstase.
"Aş vrea să am cât mai puţine cazuri ca acesta, ca să nu mai fie pus spitalul într-o lumină proastă, iar în medici să se arunce cu vorbe murdare, când ei se luptă pentru viaţa bolnavilor", spune prof. Macovei.
Radu Macovei
Tentativa de sinucidere a lui Năstase, în urma căreia acesta a fost internat şi operat la Floreasca, a generat suspiciuni legate de diagnosticul pus de prof. dr. Şerban Brădişteanu fostului premier.
Brădişteanu a fost, de altfel, pus sub urmărire penală pentru favorizarea infractorului.
Flash
Presa străină: îndoieli privind tentativa de sinucidere. Presa străină a enumerat ieri o serie întreagă de indicii care întăresc bănuiala unei înscenări în cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase.
"Fiecare nou detaliu care iese la lumină", scrie Der Standard, "pare a întări contradicţiile şi a învălui adevărul, potrivit metodelor securiste de dezinformare».
Cotidianul german Die Welt scrie la rândul său despre cazul Năstase, observă RFI România.
Suspiciunile procuraturii se concentrează pe scenariul conform căruia Adrian Năstase ar fi fost ajutat de medici şi poliţişti pentru a-şi înscena tentativa de suicid, notează publicaţia germană.
Încă doi poliţişti au fost chemaţi la Direcţia Generală Anticorupţie.Este vorba despre adjunctul Poliţiei Române, Viorel Vasile, şi şeful de la Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, Radu Gavriş, care au fost invitaţi în calitate de martori în dosarul Adrian Năstase, informează Realitatea tv.
Procurorii anticorupţie au început deja urmărirea penală împotriva medicului Şerban Brădişteanu şi a altor trei ofiţeri de poliţiei, pentru favorizarea infractorului, într-un dosar în care se anchetează îngreunarea executării pedepsei de doi ani de închisoare dispuse de instanţa supremă.
Printre cei trei poliţişti se află şi cel care i-a salvat viaţa lui Adrian Năstase.
Familia Năstase a obţinut, anul trecut, mai mult de jumătate de milion de euro din vânzarea unor bunuri. După cum reiese din declaraţia de avere a fostului premier, familia sa a încasat 567.500 de euro din vânzarea pădurii Corbeanca şi a unor cote părţi din apartamente moştenite de Dana Năstase.
Înainte de vânzarea acestor bunuri, Adrian Năstase mai avea în conturi 835 de euro şi 7.896 de lei, precum şi o bursă de studii pentru copii de 40.000 de euro de la Fundaţia Dimitrie Sturdza.
Pe lângă acestea, Năstase a încasat în anul fiscal 2011 următoarele venituri: indemnizaţia de deputat - 58.968 de lei, venituri ca profesor la Universitatea Bucureşti - 35.618 lei, Universitatea Nicolae Titulescu - 10.368 de lei, FDRI Nicolae Titulescu - 48.000 de lei, Universitatea Dimitrie Cantemir - 18.240 de lei, drepturi de proprietatea intelectuală de la Editura C.H. Beck - 2.610 lei.
Soţia sa, Dana, a obţinut venituri de 194.900 de lei din produse agricole.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.