Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Replica experţilor pentru Crin Antonescu: leul s-ar fi întărit în loc să slăbească, dacă n-am fi avut criza politică

Preşedintele interimar Crin Antonescu a spus că nu crede în „povestea“ deprecierii leului din cauza declaraţiilor politice şi că nu-l inter...

Crin Antonescu i-a consternat pe finanţişti spunând că nu-l interesează ce spune Mugur Isărescu despre căderea leului
Preşedintele interimar Crin Antonescu a spus că nu crede în „povestea“ deprecierii leului din cauza declaraţiilor politice şi că nu-l interesează avertismentele guvernatorului Mugur Isărescu. În replică, experţii Centrului Român pentru Politici Europene arată că moneda naţională s-ar fi apreciat în loc să se deprecieze dacă România n-ar fi traversat criza politică din această vară.
„Exerciţiul nostru empiric arată că deprecierea leului în perioada cuprinsă între 31 mai şi 31 iulie 2012 se datorează în întregime unor factori interni, factorul de variaţie calculat prin raportare la celelalte monede fiind supraunitar“, arată CRPE într-un comunicat.
„Tendinţa regională era de apreciere, în timp ce leul s-a devalorizat. În cele şase săptămâni care au urmat suspendării preşedintelui până la începutul lunii august, leul s-a depreciat cu 4%, în timp ce zlotul şi forintul s-au apreciat cu 3, respectiv 2 procente. Calculul nostru arată că în absenţa crizei politice leul ar fi urmat tendinţele regionale şi s-ar fi apreciat şi el sau ar fi rămas constant (dat fiind că BNR are o strategie de menţinere a cursului între anumite limite). De remarcat că scăderea leului a avut loc în ciuda intervenţiei masive a Băncii Naţionale, fără această intervenţie efectul ar fi fost chiar mai mare.
Leul a înregistrat o evoluţie stabilă în ianuarie-iunie, ţinut în frâu de intervenţiile preventive ale BNR. Din iunie, leul s-a desprins de tendinţa regională de apreciere“, au remarcat experţii.
Consecinţele economice pot fi şi mai serioase
Această depreciere arată scăderea încrederii pieţelor financiare în economia românească, depreciere alimentată de criza politică şi de aşteptările negative legate de anul electoral (alegerile parlamentare din toamnă).
În opinia experţilor de la  CRPE, „bătălia deschisă dintre preşedintele Băsescu şi guvernul social-liberal se va transforma cel mai probabil într-un război rece, care va afecta modul de luare a deciziilor“.
„Politicienii români ar trebui să găsească o modalitate de a defini coabitarea şi să o facă funcţională, altfel problemele pe termen scurt vizibile în deprecierea leului vor avea consecinţe economice şi mai serioase, ducând la inflaţie mai mare, declinul consumului şi investiţiilor şi condiţii mai dure de refinanţare a datoriei publice“, avertizează experţii.

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.