Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Guvernul Ponta, esec dupa esec

Guvernul Ponta marcheaza esec dupa esec, pe toate planurile.  In plan politic, demiterea ratata a presedintelui este o ratare inca nedeconta...


Guvernul Ponta marcheaza esec dupa esec, pe toate planurile. 
In plan politic, demiterea ratata a presedintelui este o ratare inca nedecontata, dar certa. Si cel mai jalnic nici macar nu este ca, avand in mana toate cartile politice, USL a ratat debarcarea luiTraian Basescu. Cel mai grav este pretul pe care l-a platit atat Puterea, cat si Romania pentru felul in care a fost fortat statul de drept.

Pentru fanaticii anti-Basescu este o dovada de teribila neputinta: daca tot nu sunteti in stare, de ce v-ati mai bagat? Pentru electoratul mai calm este un semnal de incompetenta si infantilism politic: chiar merita un asemenea pret o incercare ratata?

A venit apoi privatizarea Oltchim, o usturatoare nereusita provocata in primul rand de felul dezastruos in care Cabinetul a pregatit aceasta operatiune. Combinatul nu a fost vandut, oamenii tot nu au salarii, insa ridicolul a fost desavarsit.

Pentru electoratul mai primitiv al USL, a fost un bun motiv sa mai migreze catre salvatorul demascator de ciocoi. Dan Diaconescu. Pentru electoratul mai educat al USL si pentru nehotarati a fost o dovada de incompetenta si incoerenta.

TVR este un alt insucces. Dupa ce a incalcat principiile statului de drept, dupa cum a constatat insasi CCR, pentru a forta o epurare politica de proportii in televiziunea publica, USL tot nu si-a atins scopul, adica epurarea politica a institutiei, in schimb a reusit sa mai marcheze o ilegalitate crasa. Din nou neputinta, din punctul de vedere al electoratului propriu, din nou descumpanire in fata incalcarii legii a electoratului nehotarat.

Au mai fost si tot felul de balabaieli ridicole. De exemplu, Ministerul Finantelor anunta pe site-ul propriu cresterea impozitelor locale, adica indexarea lor cu inflatia, premierul sare ca ars si pretinde ca nu a fost informat de asa ceva si se jura ca nu va creste nimic. Proiectul este retras de pe site-ul ministerului. Stranie senzatie ca nu stie stanga ce face dreapta si ca orice veste neplacuta trebuie amanata pana dupa alegeri.

Dar cea mai consternanta este raportarea USL la Justitie, mai precis la Parchet. USL face spume la gura pe langa anchetele in privinta fraudei de la referendum, anchete care scot la iveala o masinarie foarte elaborata condusa de Liviu Dragnea.

Disperarea este atat de mare incat conduce la decizii neconstitutionale, ca aceea de a infiinta o comisie de anchetare a anchetei penale sau la ideea revoltatoare a premierului de a pune CSM si Parchetele sub control parlamentar, respinsa pana si de propriul ministru al Justitiei.

Dar furia cea mare este ca, intr-un fel sau altul, iata ca Daniel Morar a ajuns procuror general interimar, iar Codruta Kovesi are, potrivit chiar lui Crin Antonescu, sanse foarte mari sa ajunga procuror sef DNA.

Antonescu striga la Ponta si se uita urat la Pivniceru. Antena 3 vorbeste despre premierul interimar Ponta. Premierul nu stie la ce eschive sa mai recurga, iar ministrul Justitiei, de-abia venit de la Bruxelles, tace straniu pentru o persoana publica extrem de vocala pana acum.

Furia aceasta da pentru propriul electorat un sentiment de teribila neputinta. Pentru cei inca nehotarati sau mai vulnerabili in optiunea lor impresia de fragilizare a USL, de lipsa de viziune si proiect este devastatoare.

Rezultatul este cuantificabil: USL scade constant in sondaje si se apropie periculos de pragul de 50% sub care nu isi mai justifica existenta.

USL pare ajunsa intr-o fundatura in care a intrat singura si, chiar mai grav, in mare masura gratuit. Alianta care pana sa ajunga la guvernare nu avea nevoie decat sa stea pe scaun pentru a castiga alegerile parlamentare risca, vorba lui Ludovic Orban, sa fi sacrificat o guvernare de patru ani pentru una de sase luni presarata numai cu prostii. 

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.