Președintele Traian Băsescu participă, în această seară, la emisiunea ”Sub semnul întrebării”, la B1 TV, moderată de Robert Turcescu. Președ...
Președintele Traian Băsescu participă, în această seară, la emisiunea ”Sub semnul întrebării”, la B1 TV, moderată de Robert Turcescu. Președintele este așteptat să ofere detalii despre negocierile de la Bruxelles, dar și despre evoluțiile politice interne.
Rămâneți pe adevarul.ro pentru a vedea cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:
Se încearcă o distrugere a ceea ce am construit în parteneriatele internaționale. Inclusiv cu SUA. Ei încearcă să spună că eu am fost în genunchi. Eu am fost partener egal cu toți, inclusiv cu președintele SUA. Mie nu mi-a pus nimeni un bilet de avion în brațe și m-a trimis acasă. Eu am fost pe aceeași poziție cu toți liderii.
Un Avocat al Poporului ar fi atacat Ordonanța CNA. Trebuie să fie o lege asumată, dacă era o urgență. Ori este urgența unor trusturi de televiziune, ori dorința de a subjuga CNA. Este un abuz. Sau interesele lui Ghița sau Voiculescu. Sau amândouă la un loc. Nu avem ce aștepta de la domnul Valer Dorneanu, ca Avocat al Poporului.
În momentul de față ambele tabere încearcă sa convingă pe vorbe electoratul. Parcă la ARD ai mai văzut ceva programe economice. Cota unică, creșterea salariilor. La Guvern mă așteptam să vină nu cu acea carte groasă care este bugtetul, ci cu rezumatul.
Anul viitor intra etapa a doua a recuperărilor la bugetari, trebuie să indexeze pensiile și suma nu e mică. 4-5% în funcție de inflație. Trebuie să facă această operațiune când au deficit de 3,6 miliarde de euro. Arieratele nu trebuie să depășească 60 de zile.
România are termen până în iunie 2013 să aibă o lege prin care să garanteze că nu se mai restituie dosarele de la CEDO. Suma este destul de mare: 17 miliarde. M-am resemnat cu popularitatea. Nu am cum. Eu am avut mereu o jumătate de electorat împotriva mea, eu am câștigat mereu cu puțin peste 50%. Dacă faci politică cu gândul la sondaje îți duci țara de râpă. Pierzi alegerile alea și cu asta basta, te duci în opoziție. Eu mă duc acasă. Asta este soarta. Am criza asta economică în timpul mandatului meu, asta este, o duc în spate.
Una era când aveam în spate un partid cu peste 30% și altceva e când nu ai mare lucru. Dar mai este Constituția. Într-un stat de drept Constituția poate fi mai puternică decât orice partid.
Ponta când vine la mine spune: Da, da, da! De acord! Când este în fața mea, este ca un pisic. Când suntem în patru este ca un pisic. Cu Antonescu nu, n-am discutat. El este foarte acid. Omul are busola pierdută și odată cu asta a pierdut și șansa de a fi președinte. Omul a pierdut șansa.
Pe domnul Ponta îl deranja audierea publică a procurorului șef la DNA și Parchet. Păi, asta era de mare interes public. Cei mai valoroși procurori au refuzat să participe, pentru că știau că orice ar face nu vor fi pe listă. Kovesi nu avea nicio șansă, în această cursă. I s-a spus deschis: nu ai ce căuta.
Uitați-vă la acel document cu Dogaru, pe care îndrăzneau să-l nege, dar exact asta fac. Dogaru este un lider al unei mișcări a rezerviștilor care a pierdut la recalcularea pensiilor și asta este.
Vreau să fiu foarte atent. Nu suntem la stadiul în care aceste instituții funcționează indiferent cine este la conducerea lor. Repet, am avut o astfel de situație cu aviz negativ, dar ministrul m-a convins. Nu regret că am mers pe mâna ministrului în ceea ce o privește pe Kovesi.
Mie mi se pare că nu este campanie. Probabil că sunt parlamentari care vorbesc corect despre România, despre proiecte. În rest, este o avalanșă de contradicții, de certuri. Nimeni nu vorbește despre ceea ce îi mai trebuie României. Legea Sănătății, modificarea Constituției.
Am vorbit cu Boc. Știam din decembrie că în februarie Emil Boc va depunde mandatul. Mă uit câtă demagogie la candidați. Vorbesc despre alegeri. Ei sunt 470 de parlamentari, dar ei vor fi peste 500 de parlamentari așa cum a văzut Pro Democrația. Noi facem sacrificii, dar domnii parlamentari cresc de la 400 la 500 și ceva.
Nu este responsabilitatea mea suspendarea, e a altora. Să-și asume suspendarea, efectele ei și bună ziua. Dacă asta este opțiunea românilor să dea puterea absolută unui partid, ce să fac? Marea mea problemă cu USL este controlul instituțiilor. Dacă le-aș da asta aș avea liniște, dar n-aș mai fi președinte, aș fi un târgoveț politic. Depinde cât de bun avocat va fi doamna Pivniceru pentru cei doi oameni de la Parchet și DNA. Am avut situații cu aviz negativ, dar în urma discuției cu ministrul Justiției am decis să avizez. Vom avea o discuție cu dosarele pe masă.
Eu nu spun că voi numi sau nu voi numi pe cineva. Acum am discutat despre premier așa cum îl vede președintele României. Ar fi anticonstituțional să mă antepronunț. Dar vă rog să mă credeți că am îndurat prea multă mizerie de la acești oameni. Poate bruma aceea de oameni care mai crede în președintele ales ar vrea să știe ce crede presedintele despre ceea ce văd de dimineață până seara. Dacă nu erau aceste atacuri, rămâneam în neutralitate, care îmi convenea mai mult. Acum se poate face confuzia că președintele face campanie ARD. Această campanie nu face niciun bine ARD. Ponta a încercat să lase impresia de la Bruxelles că el coordonează discuțiile de acolo. El habar nu avea, nu înțelegea nimic din complexitatea negocierilor care se purtau acolo.
Chiar am spus că poate fi o soluție domnul Ponta. Atunci am ținut cont strict de partide. Rezultatul a fost că am desemnat un premier nepotrivit pentru această perioadă care a pus mai presus de orice voturile partidului lui.
A făcut showul cu Oltchim. Cum vă imaginați că un astfel de combinat poate fi privatizat pe persoană fizică. A vrut să-l distrugă pe DD dintr-o singură capcană. Lui i se părea că DD fura electorat de la PSD. Ponta l-a atras, iar DD a venit ca un șoricel în capcană. Este de un cinism incredibil acest om, la vârsta lui este prea mult.
România va fi una din primele trei țări beneficiare în bugetul 2013-2020. Cât va fi acest procent în linii mari știu, 30 de miliarde cât mai sunt de făcut reducerile nu vor afecta acest procent. Oricât s-ar supăra domnul Ponta nu pot să spun veto la această propunere.
Dacă s-ar fi dus la Bruxelles să negocieze bugetul, Ponta ar fi avut o surpriză foarte mare. Nu l-ar fi băgat nimeni în seamă. Pe el l-ar fi lăsat undeva acolo, s-ar fi ocupat alții de asta. Pentru chestia cu veto-ul. Dacă faci asta, nu înseamnă că ai forță, înseamnă că ești prost. Nu poți să arunci așa buzduganul cu veto înainte.
Când sunt la Bruxelles, nimeni nu vorbește de prim-ministrul țării mele. Se fac confuzii, este normal, sunt mici erori. România a perdut enorm. Marea întrebare: mai este un stat de drept sau mai au de așteptat ca să vadă dacă România mai este un stat de drept. Astă vară ați văzut că instituțiile statului au rămas în picioare.
O chestiune care privește cheltuielile materiale ale Armatei nu este în dezbatere publică, dar minciuna premierului mă obligă să vorbesc. Nu s-a discutat despre acel mare minister. Dar noi trebuie să mărim bnugetul Armatei. Noi îi ținem la 1,35% din PIB și noi avem obligația ca stat NATO să le asigurăm 2%.
Ponta este mitoman. Minte de pe o zi pe alta. Nu vreau să spun ce a făcut el la ”prietenii coeziunii”. La suspendare, când am înțeles că era nevoie de suspendarea președintelui ca să își acopere el problema plagiatului care făcea furori în presa internațională. Atunci mi-am dat seama că este un om prea mic pentru funcția pe care o are. Și acum este un om șantajat. Dacă nu face ce i se spune îi trântește Voiculescu un scandal cu plagiatul de nu se vede. Iar eu nu vreau un astfel de om. Nu vreau.
Cine crede că pot să pun un politruc care compensează activitatea guvernamentală prin prezența la televizor? Să știți că nu voi numi un astfel de personaj. Am avut experiența MRU. Un tehnocrat pierde rapid încrederea Parlamentului. Este nevoie de un om puternic, pe care să-l urmeze grupul. Stiu cum stau în simpatia populară, sunt un om realist. Îi incomodez pentru că nu pot avea acces la instituțiile independente ale statului. Este o presiune enormă. Nu pot numi șefii de servicii, Înalta Curte, la Jusțiție.
Până la finalul mandatului, datoria mea erste să blochez această tentație. Când vine la mine Victor Ponta este ca un pisicuț. Și după ce iese și ajunge la Guvern sau se vede cu un microfon în față, vorbește după cum vedeți. De aceea îl numesc mincinos. Are nevoie de imaginea mea externă și spune că a învățat din lecția din vară. Ponta este mitoman, este bolnav de minciună. Așa cum Antonescu este bolnav de somn, așa Ponta este mitoman.
Atâta timp cât ne menținem echilibrele macroeconomice nu riscăm. La Ministerul de Finanțe avem o rezervă consistentă. Apreciez că actualul Guvern nu a luat măsuri prea populiste. Nu au făcut excese. Au făcut doar ceea ce promisese și Guvernul Boc. Au decis să dea salariile înapoi, acei 5,5% la pensii. Pot să vă spun că alegerile generale nu sunt despre alegerea prim-ministrului. Nu pot nici CTP, nici doamna Alina Mungiu să ia dreptul și responsabilitatea numirii prim-ministrului. Având în vedere ce urmează în 2013 este o chestiune de mare responsabilitate. Un prim-ministru orientat spre vest.
Poate că înainte de a lua măsurile de austeritate trebuia să îi pregătim pe români. Dar nu era timp. Era timpul deciziilor, nu al vorbelor. Puteam mări cota unică la 20%, dar era un paleativ. Dar era ultimul lucru care lipsea economiei românești.
Sunt două variante: în liniște sau în neliniște. Opinia mea este una care să dea perspectivă României, perspectivă după 9 decembrie. M-aș autocondamna dacă voi investi un Guvern cu o atitudine antieuropeană.
Singurul premier pe care l-am desemnat și a rămas loial relației, nu mie, a fost Emil Boc. Călin Popescu Tăriceanu a refuzat intrarea la guvernare în 2008 condinționând-o de funcția de prim ministru. Nu știu dacă vă dați seama ce simte un președinte căruia i se cere așa ceva. Să numească a doua oară un astfel de premier. Dispreț! Asta simte un președinte care este nevoit să numească un premier care a contribuit din plin la suspendarea sa. În politică trebuie să mânânci și o borască râioasă, dar nu porci.
Un Avocat al Poporului ar fi atacat Ordonanța CNA. Trebuie să fie o lege asumată, dacă era o urgență. Ori este urgența unor trusturi de televiziune, ori dorința de a subjuga CNA. Este un abuz. Sau interesele lui Ghița sau Voiculescu. Sau amândouă la un loc. Nu avem ce aștepta de la domnul Valer Dorneanu, ca Avocat al Poporului.
În momentul de față ambele tabere încearcă sa convingă pe vorbe electoratul. Parcă la ARD ai mai văzut ceva programe economice. Cota unică, creșterea salariilor. La Guvern mă așteptam să vină nu cu acea carte groasă care este bugtetul, ci cu rezumatul.
Anul viitor intra etapa a doua a recuperărilor la bugetari, trebuie să indexeze pensiile și suma nu e mică. 4-5% în funcție de inflație. Trebuie să facă această operațiune când au deficit de 3,6 miliarde de euro. Arieratele nu trebuie să depășească 60 de zile.
România are termen până în iunie 2013 să aibă o lege prin care să garanteze că nu se mai restituie dosarele de la CEDO. Suma este destul de mare: 17 miliarde. M-am resemnat cu popularitatea. Nu am cum. Eu am avut mereu o jumătate de electorat împotriva mea, eu am câștigat mereu cu puțin peste 50%. Dacă faci politică cu gândul la sondaje îți duci țara de râpă. Pierzi alegerile alea și cu asta basta, te duci în opoziție. Eu mă duc acasă. Asta este soarta. Am criza asta economică în timpul mandatului meu, asta este, o duc în spate.
Una era când aveam în spate un partid cu peste 30% și altceva e când nu ai mare lucru. Dar mai este Constituția. Într-un stat de drept Constituția poate fi mai puternică decât orice partid.
Ponta când vine la mine spune: Da, da, da! De acord! Când este în fața mea, este ca un pisic. Când suntem în patru este ca un pisic. Cu Antonescu nu, n-am discutat. El este foarte acid. Omul are busola pierdută și odată cu asta a pierdut și șansa de a fi președinte. Omul a pierdut șansa.
Pe domnul Ponta îl deranja audierea publică a procurorului șef la DNA și Parchet. Păi, asta era de mare interes public. Cei mai valoroși procurori au refuzat să participe, pentru că știau că orice ar face nu vor fi pe listă. Kovesi nu avea nicio șansă, în această cursă. I s-a spus deschis: nu ai ce căuta.
Uitați-vă la acel document cu Dogaru, pe care îndrăzneau să-l nege, dar exact asta fac. Dogaru este un lider al unei mișcări a rezerviștilor care a pierdut la recalcularea pensiilor și asta este.
Vreau să fiu foarte atent. Nu suntem la stadiul în care aceste instituții funcționează indiferent cine este la conducerea lor. Repet, am avut o astfel de situație cu aviz negativ, dar ministrul m-a convins. Nu regret că am mers pe mâna ministrului în ceea ce o privește pe Kovesi.
Mie mi se pare că nu este campanie. Probabil că sunt parlamentari care vorbesc corect despre România, despre proiecte. În rest, este o avalanșă de contradicții, de certuri. Nimeni nu vorbește despre ceea ce îi mai trebuie României. Legea Sănătății, modificarea Constituției.
Am vorbit cu Boc. Știam din decembrie că în februarie Emil Boc va depunde mandatul. Mă uit câtă demagogie la candidați. Vorbesc despre alegeri. Ei sunt 470 de parlamentari, dar ei vor fi peste 500 de parlamentari așa cum a văzut Pro Democrația. Noi facem sacrificii, dar domnii parlamentari cresc de la 400 la 500 și ceva.
Nu este responsabilitatea mea suspendarea, e a altora. Să-și asume suspendarea, efectele ei și bună ziua. Dacă asta este opțiunea românilor să dea puterea absolută unui partid, ce să fac? Marea mea problemă cu USL este controlul instituțiilor. Dacă le-aș da asta aș avea liniște, dar n-aș mai fi președinte, aș fi un târgoveț politic. Depinde cât de bun avocat va fi doamna Pivniceru pentru cei doi oameni de la Parchet și DNA. Am avut situații cu aviz negativ, dar în urma discuției cu ministrul Justiției am decis să avizez. Vom avea o discuție cu dosarele pe masă.
Eu nu spun că voi numi sau nu voi numi pe cineva. Acum am discutat despre premier așa cum îl vede președintele României. Ar fi anticonstituțional să mă antepronunț. Dar vă rog să mă credeți că am îndurat prea multă mizerie de la acești oameni. Poate bruma aceea de oameni care mai crede în președintele ales ar vrea să știe ce crede presedintele despre ceea ce văd de dimineață până seara. Dacă nu erau aceste atacuri, rămâneam în neutralitate, care îmi convenea mai mult. Acum se poate face confuzia că președintele face campanie ARD. Această campanie nu face niciun bine ARD. Ponta a încercat să lase impresia de la Bruxelles că el coordonează discuțiile de acolo. El habar nu avea, nu înțelegea nimic din complexitatea negocierilor care se purtau acolo.
Chiar am spus că poate fi o soluție domnul Ponta. Atunci am ținut cont strict de partide. Rezultatul a fost că am desemnat un premier nepotrivit pentru această perioadă care a pus mai presus de orice voturile partidului lui.
A făcut showul cu Oltchim. Cum vă imaginați că un astfel de combinat poate fi privatizat pe persoană fizică. A vrut să-l distrugă pe DD dintr-o singură capcană. Lui i se părea că DD fura electorat de la PSD. Ponta l-a atras, iar DD a venit ca un șoricel în capcană. Este de un cinism incredibil acest om, la vârsta lui este prea mult.
România va fi una din primele trei țări beneficiare în bugetul 2013-2020. Cât va fi acest procent în linii mari știu, 30 de miliarde cât mai sunt de făcut reducerile nu vor afecta acest procent. Oricât s-ar supăra domnul Ponta nu pot să spun veto la această propunere.
Dacă s-ar fi dus la Bruxelles să negocieze bugetul, Ponta ar fi avut o surpriză foarte mare. Nu l-ar fi băgat nimeni în seamă. Pe el l-ar fi lăsat undeva acolo, s-ar fi ocupat alții de asta. Pentru chestia cu veto-ul. Dacă faci asta, nu înseamnă că ai forță, înseamnă că ești prost. Nu poți să arunci așa buzduganul cu veto înainte.
Când sunt la Bruxelles, nimeni nu vorbește de prim-ministrul țării mele. Se fac confuzii, este normal, sunt mici erori. România a perdut enorm. Marea întrebare: mai este un stat de drept sau mai au de așteptat ca să vadă dacă România mai este un stat de drept. Astă vară ați văzut că instituțiile statului au rămas în picioare.
O chestiune care privește cheltuielile materiale ale Armatei nu este în dezbatere publică, dar minciuna premierului mă obligă să vorbesc. Nu s-a discutat despre acel mare minister. Dar noi trebuie să mărim bnugetul Armatei. Noi îi ținem la 1,35% din PIB și noi avem obligația ca stat NATO să le asigurăm 2%.
Ponta este mitoman. Minte de pe o zi pe alta. Nu vreau să spun ce a făcut el la ”prietenii coeziunii”. La suspendare, când am înțeles că era nevoie de suspendarea președintelui ca să își acopere el problema plagiatului care făcea furori în presa internațională. Atunci mi-am dat seama că este un om prea mic pentru funcția pe care o are. Și acum este un om șantajat. Dacă nu face ce i se spune îi trântește Voiculescu un scandal cu plagiatul de nu se vede. Iar eu nu vreau un astfel de om. Nu vreau.
Cine crede că pot să pun un politruc care compensează activitatea guvernamentală prin prezența la televizor? Să știți că nu voi numi un astfel de personaj. Am avut experiența MRU. Un tehnocrat pierde rapid încrederea Parlamentului. Este nevoie de un om puternic, pe care să-l urmeze grupul. Stiu cum stau în simpatia populară, sunt un om realist. Îi incomodez pentru că nu pot avea acces la instituțiile independente ale statului. Este o presiune enormă. Nu pot numi șefii de servicii, Înalta Curte, la Jusțiție.
Până la finalul mandatului, datoria mea erste să blochez această tentație. Când vine la mine Victor Ponta este ca un pisicuț. Și după ce iese și ajunge la Guvern sau se vede cu un microfon în față, vorbește după cum vedeți. De aceea îl numesc mincinos. Are nevoie de imaginea mea externă și spune că a învățat din lecția din vară. Ponta este mitoman, este bolnav de minciună. Așa cum Antonescu este bolnav de somn, așa Ponta este mitoman.
Atâta timp cât ne menținem echilibrele macroeconomice nu riscăm. La Ministerul de Finanțe avem o rezervă consistentă. Apreciez că actualul Guvern nu a luat măsuri prea populiste. Nu au făcut excese. Au făcut doar ceea ce promisese și Guvernul Boc. Au decis să dea salariile înapoi, acei 5,5% la pensii. Pot să vă spun că alegerile generale nu sunt despre alegerea prim-ministrului. Nu pot nici CTP, nici doamna Alina Mungiu să ia dreptul și responsabilitatea numirii prim-ministrului. Având în vedere ce urmează în 2013 este o chestiune de mare responsabilitate. Un prim-ministru orientat spre vest.
Poate că înainte de a lua măsurile de austeritate trebuia să îi pregătim pe români. Dar nu era timp. Era timpul deciziilor, nu al vorbelor. Puteam mări cota unică la 20%, dar era un paleativ. Dar era ultimul lucru care lipsea economiei românești.
Sunt două variante: în liniște sau în neliniște. Opinia mea este una care să dea perspectivă României, perspectivă după 9 decembrie. M-aș autocondamna dacă voi investi un Guvern cu o atitudine antieuropeană.
Singurul premier pe care l-am desemnat și a rămas loial relației, nu mie, a fost Emil Boc. Călin Popescu Tăriceanu a refuzat intrarea la guvernare în 2008 condinționând-o de funcția de prim ministru. Nu știu dacă vă dați seama ce simte un președinte căruia i se cere așa ceva. Să numească a doua oară un astfel de premier. Dispreț! Asta simte un președinte care este nevoit să numească un premier care a contribuit din plin la suspendarea sa. În politică trebuie să mânânci și o borască râioasă, dar nu porci.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.