Apple a lansat iPhone 5, Microsoft a venit cu Windows Phone 8 de pe Lumia 920 şi HTC 8X, dar nici Google nu a pierdut timpul. Pe 13 noiembri...
Apple a lansat iPhone 5, Microsoft a venit cu Windows Phone 8 de pe Lumia 920 şi HTC 8X, dar nici Google nu a pierdut timpul. Pe 13 noiembrie, a lansat Nexus 4 care vine cu Android 4.2. Sistemul de operare este doar cu puţin mai bun decât precedentul, dovadă că numele este tot Jelly Bean. Dar noua versiune sporeşte fragmentarea platformei sau e justificată şi necesară?
Cele mai mari schimbări din Android 4.2 sunt în aplicaţia camerei şi în domeniul setărilor şi conturilor. Posibilitatea de a adăuga widget-uri pe ecranul de stand by este o îmbunătăţire secundară. De asemenea, galeria pentru fotografii a primit câteva noutăţi, vizualizarea pozelor, editarea acestora, dar şi ştergerea sunt capitolele acoperite.
O panoramă cât pentru 360 de grade şi o cameră redesenată
Photo Sphere este poate una dintre cele mai interesante funcţii. Aceasta îţi permite să creezi panorame 3D la 360 de grade cu uşurinţa cu care poţi „conecta“ punctele necesare fotografiei. Odată lansată Photo Sphere, telefonul mai trebuie doar aliniat orizontal şi este bun de panoramă. Produsul final poate fi încărcat în Google Maps sau distribuit pe contul de Google+.
Photo Sphere este şi stilul Google de a spune: „Putem mai bine!“ către Apple care a introdus în iOS 6 un modul pentru panoramă. Însă abordarea Apple îţi permite să faci doar panorame clasice, potrivite mai mult pentru peisaje.
Apoi, toate butoanele pentru cameră au fost rotunjite. De la detectarea feţelor dintr-o poză, până la modulul de setări care acum poate fi afişat oriunde pe ecran. Din păcate, Google n-a modificat nimic în esenţă, doar designul. Tot la nivel estetic este interesant şi modul în care se face acum focalizarea. Imită într-o anumită măsură obiectivul unui aparat profesional.
Şi cu Android 4.2, camera poate fi lansată din ecranul de stand-by. Dar nu prin glisarea butonului de blocare către stânga, ca până acum, ci prin glisarea propriu-zisă a camerei pe ecran. Vizorul este poziţionat în partea dreaptă şi prin tragerea acestuia în centru eşti gata de fotografiat.
Tot pe ecranul de stand-by pot fi puse widget-uri, acele ferestre de aplicaţii care aduc în faţă lucrurile importante, cum ar fi mailurile sau mesajele noi. Acestea au loc în partea stângă şi pot ocupa fie tot ecranul, fie doar partea de sus. Deocamdată, sunt disponibile doar patru aplicaţii: Calendar, Ceas digital, Gmail şi Mesaje. Widget-urile sunt actualizate automat şi sunt asemănătoare sistemului de agregare a notificărilor din Windows Phone.
Trucurile noi din galeria foto
Editarea imaginilor putea fi făcută şi înainte, dar acum paşii sunt mai simpli, iar efectele vizuale mai multe, la fel şi decuparea pozelor. În câteva secunde, dintr-o fotografie banală şi deloc interesantă, poţi scoate una artistică. Poate nu de expoziţie, dar suficient cât să fie distribuită pe Facebook sau Twitter fără trecere prin Instagram.
Iar pentru vizualizarea fotografiilor dintr-un dosar sunt disponibile acum două moduri: Grid sau Filmstrip, adică fie clasic, distribuite într-o matrice, fie ca pe o rolă de film. Filmstrip are însă un atu, poţi şterge o anumită poză doar prin tragerea acesteia în sus sau în jos. Şi tot în acest mod poţi da zoom pe poze fără să le deschizi propriu-zis şi de la începutul şirului de poze poţi activa camera. Acest ultim aspect este inspirat de la Windows Phone.
Setările sunt puţin mai aproape, conturile multiple nicăieri şi textul e mai arătos
Până la Android 4.2, când aveai nevoie de WiFi, de Internet mobil sau de Bluetooth trebuia să parcurgi trei-patru paşi până reuşeai să le activezi. În Jelly Bean 4.2 acestea au fost mutate în bara de notificări. În dreapta sus este un buton care aduce în prim-plan setările pentru WiFi, Bluetooth, baterie sau luminozitate. Însă în afară de modul pentru avion şi luminozitate, toate celelalte sunt doar scurtături. Şi tot aici este şi comanda rapidă către propriul profil.
Conturile multiple sunt aşteptate pe smartphone-uri şi tablete încă de când au apărut aceste dispozitive, dat fiind că pe PC-uri sunt de câţiva ani. Ei bine, acestea au ajuns şi pe Android cu noua versiune, dar doar parţial. Tabletele, cum este Nexus 10 sau mai ieftina Nexus 7, vor suporta conturile multiple, dar, deocamdată, telefoanele nu le au.
La primul contact cu Android 4.2 Jelly Bean m-a surprins fontul. Părea mai pronunţat, mai aspectuos. La fel li s-a părut şi celor de la „Android Central“ şi se pare că Google le-a modificat puţin. Caracterele sunt mai apropiate şi mai îngroşate.
Concluzia: Android este lider de piaţă pe merit
Acest Jelly Bean este interesant, puţin mai rapid şi cu tot felul de mici schimbări pe care nu le sesizezi decât pe parcurs, cum ar fi că meniul de multitasking are acum animaţii noi. Photo Sphere este, cu siguranţă, o premieră, deşi deserveşte şi intereselor Google pentru Maps. Iar camera a primit, în sfârşit, mai multă atenţie, deşi doar la nivel estetic. În final, widget-urile externe erau previzibile, dar, totuşi, binevenite şi utile.
Google are însă de luptat cu fragmentarea. Gingerbread încă este cel mai folosit Android, deşi Ice Cream Sandwich a trecut de cota de 25%, conform „BGR“. Nici Android 4.2 nu va opri fragmentarea, dar strategia este clară: versiunile noi, pe dispozitive noi, concurează la vârf, iar versiunile vechi de un an sau doi concurează pentru popularitatea şi cota de piaţă a platformei. Şi, conform Gartner, Android are peste 70% din piaţă.
În final, Android este ca un Windows pentru dispozitive mobile: popular, poţi face orice, poţi modifica orice, şi niciodată nu este suficient. Funcţiile pe care le are sunt peste cele oferite de concurenţă, începând de la notificări şi până la uşurarea operaţiunilor, iar Android 4.2 Jelly Bean îşi permite să fie o versiune de rafinare cu mici adaosuri
.
.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.