Urangutanul Tsunami va fi studiat cu atenţie vreme de câţiva ani FOTO Reuters Un urangutan de Sumatra îi ajută pe neurocercetători să î...
Un urangutan de Sumatra îi ajută pe neurocercetători să înţeleagă mai bine misterele sistemului cognitiv şi al celui ocular. Cu ajutorul unui sistem de urmărire a vederii, ei speră să explice câteva mistere ale creierului vizual şi să îmbunătăţească viaţa animalelor captive.
Doctorul Neil Mennie de la Universitatea Nottingham Malaeyia a primit fonduri de la ministerul ştiinţei şi tehnologiei din Malaezia pentru a studia mişcarea ochilor lui Tsunami, aşa cum este numit urangutanul de la grădina zoologică.
„Urangutanii sunt foarte interesanţi pentru că pentru a supravieţui în copaci trebuie să fie foarte conştienţi din punct de vedere al spaţiului înconjurător. Sperăm să reuşim să investigăm capacitatea lor de a căuta hrană şi să comparăm progresul lor cu cel al oamenilor prin căutări reale pe care le va face animalul“, a declarat Mennie.
Doctorul este interesat de modul cum oamenii şi urangutanii reuşesc să prezică ce au în jurul lor şi cum putem să facem acest lucru. Cu ajutorul echipamentului special montat pe cap şi pe ume
ri, Mennie a înregisrat deja ultimul an al mişcărilor lui Tsunami în timpul mersului, în momentul când mănâncă şi atunci când manipulează obiecte mici.
Cum a fost învăţat Tsunami să participe la experiment?
Urangutanul a fost introdus treptat în acest proiect, tocmai pentru a nu-l speria. El este nevoit să poarte un mic rucsac cu un transmiţător wireless. Rucsacul transmite date de la cele două camere video montate pe frunte, cu ajutorul unei banderole. În momentul când Tsunami are diferite activităţi, o cameră filmează ceea ce vede el şi cealaltă filmează ceea ce se vede în faţă.
„Sunt interesat de modul în care reuşim să avem mişcări predictibile ale ochilor către unele locuri, în momente în care nu suntem «interceptaţi» de stimuli exteriori. De asemenea, sper să descopăr dacă mişcările predictibile ale ochilor sunt acolo pentru a asista controlul dintre mişcare şi momentul când o facem“, a declarat doctorul.
În următoarele faze ale proiectului, Tsunami va fi introdus într-un grup mai mare, pentru ca cercetătorii să poată vedea cum se adaptează lângă celelalte maimuţe. De asemenea, Mennie speră să filmeze animale şi în sălbăticie.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.