Statuia lui Eugeniu de Savoya, de la Budapesta Timişoara este unul din puţinele oraşe mari din fostul Imperiu Austro-Ungar care nu are ...
Timişoara este unul din puţinele oraşe mari din fostul Imperiu Austro-Ungar care nu are o statuie ecvestră. Primarul promite să pună trei, însă a uitat de cel mai vechi monument al oraşului, aflat în stare de degradare
Nicolae Robu are de gând să monteze trei statui ecvestre în Timişoara, cu regele Carol Robert de Anjou, care a mutat capitala Ungariei la Timişoara şi în perioada căruia a început modernizarea cetăţii, Iancu de Hunedoara - marele voievod al Transilvaniei şi comandat militar şi Eugeniu de Savoya, omul sub conducere căruia a fost eliberată Cetatea Timişoara de sub Imperiul Otoman. Statui vor avea Wilhelm Muhle (în Parcul Rozelor) şi Johnny Weissmuller (în Freidorf).
„În ideea preocupărilor de ridicare a oraşului, de înfrumuseţare a lui, vom realiza în Timişoara mai multe statui. Şi vă dau acum câteva exemple de personalităţi grele care merită să aibă statuie în Timişoara şi n-au avut până acum. Dorim o statuie ecvestră a lui Iancu de Hunedoara, o altă statuie ecvestră a lui Eugeniu de Savoya, o a treia statuie ecvestră – Carol Robert de Anjou. Remarcaţi că ne uităm chiar la istoria de începuturi a Timişoarei. Mai dorim un bust al lui Wilhelm Muhle în zona Parcului Rozelor şi o să avem şi o statuie a lui Johnny Weissmuller şi asta o să fie iarăşi statuie, nu un simplu bust”, a declarat Nicolae Robu.
Localţiile vor fi stabilite însă pentru statuile ecvestre, dar există deja variantele în parcarea de la Modex, în sensul giratoriu din Bălcescu şi în intersecţia Michelangelo.
Cea mai veche statuie are nevoie de restaurare
În timp ce primarul se gândeşte la noi statui în Timişoara, cel mai vechi monument al oraşului se află în stare avansată de degradare. Este vorba de statuia Sfântului Ioan Nepomuk, care se află în curtea bisericii romano-catolice din cartierul Iozefin.
Sculptorul statuii Sfântul Ioan Nepomuk a rămas necunoscut, dar se ştie că a fost realizat în 1722, la puţin timp de la eliberarea Banatului de sub ocupaţia Otomană. Creaţia îl reprezintă pe Sfânt – patronul Catolicilor din Banat, cu o cruce în mână, iar în partea de jos se află un îngeraş. De-a lungul timpului a fost mutată în mai multe locaţii.
În 1720 s-a aflat în faţa Cazinoului Militar din actuala Piaţa Libertăţii, în 1752 a fost amplasat în faţa Liceului Carmen Sylva, în 1757 pe Podul Decebal, iar în 1908 era în faţa actulalului ştrand Termal. În curtea bisericii din Iosefin a ajuns în anul 1932.
Statuia are nevoie de lucrări de restaurare de urgenţă, având în vedere că trecea timpului şi-a pus amprenta pe ea. Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice spun că restaurarea statuii costă foarte mulţi bani, de care în acest moment nu dispun
.
.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.