Lipsa unei strategii la nivelul Guvernului, a ministerelor şi a autorităţilor locale riscă să întârzie cu doi ani absorbţia celor aproap...
Lipsa unei strategii la nivelul Guvernului, a ministerelor şi a autorităţilor locale riscă să întârzie cu doi ani absorbţia celor aproape 40 de miliarde de euro alocate României în perioada 2014-2020.
În plus, statul român trebuie să ţină cont de solicitările formulate de mai-marii de la Bruxelles, dacă vrea bani pentru marile proiecte, ca, de exemplu, autostrăzile.Comisia Europeană a criticat dur Guvernul Ponta pentru că nu are o strategie coerentă privind accesarea fondurilor europene alocate ţării noastre în perioada 2014-2020. Dacă Acordul de Parteneriat, documentul care va arăta exact modul în care vor fi cheltuite fondurile europene şi ce instituţii se vor ocupa de supravegherea modului în care aceşti bani vor fi cheltuiţi, nu va fi gata până în septembrie, negocierile pe programele operaţionale vor fi întârziate.
De altfel, sectorul cel mai lovit de ineficienţa autorităţilor de la Bu cureşti este cel al Transporturilor, unde nici măcar nu a fost elaborat Master Planul în domeniu. Astfel, şansele ca marile proiecte de infrastructură rutieră, cum ar fi construcţia de autostrăzi, să fie realizate cu fonduri europene într-un termen mai scurt scad. Trebuie precizat că Executivul mizează în special pe banii europeni pentru realizarea marilor proiecte de tipul autostrăzilor.
Cu un pas în urmă
Printre neregulile semnalate de oficialii europeni se numără faptul că statul român nu a corelat corect valoarea unui proiect cu necesarul de investiţii pentru realizarea lui. Adică, să zicem că statul vrea să facă un spital, însă cere bani cât pentru două.
Dacă guvernul nu îşi va face temele până în septembrie, termenul la care vor putea fi depuse proiectele va fi amânat cu unul sau chiar doi ani.
În aceste condiţii, dacă bulgarul sau polonezul vor putea accesa fonduri europene în 2014, românul va trebui să mai aştepte până în 2015-2016.
Totodată, în documentul preliminar transmis celor de la Bruxelles, Guvernul nu a justificat alegerea priorităţilor de investiţii, nu a prevăzut investiţii care să contracareze schimbările climatice sau care să ajute la dezvoltarea societăţii informaţionale. În plus, investiţiile programate de stat nu sunt concentrate pe sectoarele cu potenţial de creştere în România.
Miza: 40 de miliarde de euro
Comisia Europeană a subliniat că planurile de investiţii ale Bucureştiului trebuie să fie în concordanţă cu ale Uniunii, însă Guvernul nu a ţinut cont de acest aspect. În plus, în solicitările formulate prin Acordul de Parteneriat, nu s-a ţinut cont nici de faptul că, în viitorul exerciţiu bugetar, nu se vor putea transfera fonduri de la un program de dezvoltare la altul.
Miza în această chestiune se ridică la aproape 40 de miliarde de euro, cât este valoarea fondurilor alocate de UE României pentru perioada 2014-2020. Suma este cu 18% mai mare decât cea alocată pentru perioada 2007-2013. La negocieri, România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.