Examenul ”Bacalaureat 2013” a fost marcat şi anul acesta cu acuze grave de fraudă. La Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală s-a de...
Examenul ”Bacalaureat 2013” a fost marcat şi anul acesta cu acuze grave de fraudă. La Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală s-a declanşat o anchetă penală criticată de unii comentatori.
Fără să vrea asta, desigur, Roşca Stănescu a spus un adevăr. Corupţia în educaţie este o formă de terorism pentru că ne aruncă în aer tot viitorul. Toţi cei care au tendinţa să minimalizeze cazurile de corupţie din şcoli, licee şi facultăţi greşesc teribil. Obişnuirea unor adolescenţi şi ti neri, în formare, cu ideea că prin şpagă pot obţine ceea ce îşi doresc distruge orice şansă de a construi un viitor mai bun pentru România.Sebatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a făcut băşcălie pe tema implicării Serviciului Român de Informaţii în ancheta de la liceul din Bucureşti. Asta chiar dacă ştia foarte bine că toate cazurile de corupţie unde sunt necesare interceptări sau investigaţii informatice sunt instrumentate de procurori în colaborare cu specialiştii SRI. Pentru asta se numeşte ”serviciu de informaţii”. Dă informaţii, conform legii, instituţiilor cu care colaborează în cadrul unor anchete penale. ”E clar, sunt terorişti profesorii!”, a spus pe ton zeflemitor SRS.
Un elev care ştie că prin mită se promovează în viaţă şi e obişnuit să corupă pentru a obţine rezultate mai bune va accepta foarte uşor, la rândul lui, să fie corupt atunci când ajunge în funcţii cheie ale statului. Un absolvent de Drept care a trecut astfel prin educaţie şi ajunge poliţist, notar, executor judecătoresc, procuror sau judecător va lua şpagă indiferent câţi alţii sunt prinşi şi dovediţi. Fiecare caz aparent mărunt de mită în şcoală este ca un bulgăre de zăpadă care are potenţialul să producă mai târziu o avalanşă a corupţiei şi să anuleze orice efort pentru stăvilirea fenomenului.
De fapt, nu vom putea niciodată să limităm fenomenul corupţiei la proporţii rezonabile fără eliminarea şpăgilor din şcoli şi facultăţi. Sumele uriaşe alocate de stat pentru servicii de informaţii, poliţişti şi magistraţi care să lupte cu corupţia sunt bani aruncaţi pe fereastră, dacă nu se intervine la sursa fenomenului. Şi sursa este mentalitatea, educaţia, felul în care creştem generaţiile viitoare. O mie de legi perfecte şi cele mai puternice sisteme judiciare sunt inutile în faţa unor oameni învăţaţi să fie corupţi.
Sistemul care produce astfel de generaţii distruge practic viitorul tuturor şi nu este vorba doar de cei care învaţă să-şi atigă scopurile cu bani sau cadouri. Succesul celor corupţi înseamnă foarte multă frustrare, deznădejde şi lipsă de speranţă pentru elevii, părinţii şi profesorii care încă mai cred în onestitate, muncă şi rezultate obţinute pe merit. Cei care încă gândesc aşa sunt, în realitate, cei care pot să schimbe în bine viitorul tuturor, ei trebuie încurajaţi nu determinaţi să-şi schimbe atitudinea. Nimic bun nu poate aştepta pe nimeni într-o ţară în care mentalitatea dominantă este una a corupţilor şi de aceea este atât de important în ce mentalitate formăm generaţiile noi. De aceea este vital să fie curăţată şcoala, în primul rând, de toţi cei care ne aruncă în aer viitorul.
Cu o şcoală care formează caractere oneste şi oameni drepţi este infinit mai uşor să schimbi multe dintre relele care ne sufocă acum.
sursa: evz.ro
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.