Cei care au trecut vineri prin Piața Unirii au putut observa o groapă la intrarea din strada Mecy, exact pe locul unde se afla renumita piat...
Cei care au trecut vineri prin Piața Unirii au putut observa o groapă la intrarea din strada Mecy, exact pe locul unde se afla renumita piatră de macadam pe care este gravată cetatea Timișoarei.
Mulți timișoreni s-au alarmat trecând pe lângă lucrarea din Piața Unirii care se desfășoară chiar pe locul unde tronează de secole o piatră devenită veritabil obiectiv turistic. Este vorba de piatra de macadam, mare cât trei dale obișnuite, aflată la intrarea în piață, dinspre strada Mercy, pe care se află gravată harta cetății Timișoarei.
Din fericire, piatra nu a dispărut, ci a fost pusă la loc sigur, iar groapa săpată pe locul ei va însemna primul pas pentru reabilitarea care priveşte patru pieţe - Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa Ţarcului şi zece străzi din zona istorică.
Lucrările vor începe pe data de 1 iunie, iar la final, zona centrală va fi redată exclusiv circulaţiei pietonale aşa cum este în toate ţările civilizate.
În groapa care s-a săpat pe locul pietre se va îngropa capsula timpului, pe care municipalitatea o va lăsa pentru urmași. Valoarea totală a proiectului este de 65,5 milioane de lei, iar banii vor veni de la Uniunea Europeană în mare parte.
Piatră cu cetatea Vauban
Nu se știe exact perioada în care a apărut această piatră, dar există o serie de legende legate de ea. Harta reprezintă cetatea Timișoarei cu fortificațiile în stil Vauban, care au început să fie ridicate din 1731. Pe aceată piatră din Piața Unirii se poate urmări traseul noilor ziduri ale cetăţii Timişoara, cu cele nouă colțuri. În interiorul zidurilor se observă trama stradală regulată, de inspiraţie barocă, a"oraşului interior" (aşa-numitul "Innere Stadt"). De asemenea, şi pieţele sunt reprezentate aici: Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii.
Istoricul timişorean Ioan Haţegan susține că această dală este creaţia arhitectului Şerban Sturza şi a fost montată în piaţă la începutul anilor ’80.
Ce se schimbă în zona centrală
Lucrările încep în luna iunie cu piețele Libertății și Sfântu Gheorghe, care vor avea perioade de execuție de 12 și, respectiv, 18 luni. În același timp demarează și reabilitarea străzilor Florimund Mercy, strada fără nume, General Praporgescu și Enrico Carusso. Din septembrie 2013 întră în renovare timp de un an și Piața Unirii și Piața Țarcului.
Alte străzi care urmează să fie reabilitate sunt Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Eugeniu de Savoya, Francesco Griselini, Sergent Constantin Mușat și Radu Negru.
Modernizarea centrului presupune și lucrări la infrastructura de apă-canalizare, termoficare, telecomunicații și iluminat stradal. Se vor amplasa jardiniere, rastele pentru biciclete, chioșcuri, sculpturi, bănci, panouri electronice de afișaj, coșuri de gunoi etc.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.