Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Memorialul Revoluției și-a inaugurat sediul care s-a mutat într-o fostă garnizoană militară GALERIE FOTO

Muzeul s-a mutat într-o fostă Unitatea Militară de pe strada Oituz, predată de MApN Ministerului Culturii, pentru 49 de ani, care a oferit ...


Traian Orban alături de ex-ministrul MApN Gabriel Oprea și primarul Gheorghe Ciuhandu
Muzeul s-a mutat într-o fostă Unitatea Militară de pe strada Oituz, predată de MApN Ministerului Culturii, pentru 49 de ani, care a oferit sediul în folosință gratuită celor de la Asociația Memorialul Revoluției.
Memorialul Revoluției din Timișoara a deschis oficial porțile noului sediu, primit de la Ministerul Apărării Naționale. Evenimentul a fost marcat în această dimineață, în prezența numeroselor oficialități printre care și fostul ministru al MApN, Gabriel Oprea, cel care a găsit o soluţie pentru ca muzeul revoluţiei să nu rămână în stradă.

  

GALERIE FOTO (adevarul.ro)

Am fost cel dintâi ministru al Apărării care a venit la acest Memorial al Revoluției. În calitate de parlamentar de Ilfov, am promis domnului Orban că îl voi sprijini la realizarea unei biserici la Popești Leordeni, în cinstea eroilor de la Timișoara. Anul trecut a fost inaugurat biserica. Am promis apoi că îl voi ajuta cu un spațiu. Iată că s-a realizat și acest lucru”, a declarat Gabriel Oprea.

Muzeul s-a mutat într-o fostă Unitatea Militară de pe strada Oituz, predată de MApN Ministerului Culturii, pentru 49 de ani, care a oferit sediul în folosință gratuită celor de la Asociația Memorialul Revoluției.

Cu această ocazie, MApN a făcut un gest de respect față de revoluționarii din Timișoara, având în vedere că în decembrie 1989, armata a fost cea care a tras în manifestanţii care s-au ridicat împotriva dictaturii Ceauşiste.

Este unica istituție de acest gen din România. Nu a fost ușor să facem această mutare. Mulțumesc domnului ministru Gabriel Oprea pentru că la inițiativa sa suntem aici. Mulțumesc celor care ne-au oferit un ajutor să realizăm acest memorial. Primăria a amenajat curtea, ne-a făcut o zonă e acces. Am făcut multe, dar mai avem mult de lucru până să putem spune că am terminat reparațiile”, a declarat Traian Orban, președintele Memorialul Revoluției.

Clădirea garnizoanei are o suprafaţă construită de 800 de metri pătraţi, dar şi 800 de metri pătraţi de teren în jurul ei.

Datorii față de proprietarii vechiului sediu
Pierderea proceselor cu proprietarii clădirii de pe strada Ungureanu a dus Asociația Memorialul Revoluției în pragul falimentulului: aceștia sunt obligați să plătească chiria retroactiv pe cinci ani, timp în care cele două părți s-au judecat. Datoria celor de la Memorial la proprietarii imobilului de pe strada Ungureanu este de 230.000 lei.
Reprezentanții Memorialului Revoluției au cerut suplimentarea bugetului pentru 2012 sau măcar să se achite datoriile pe care le au pe chirie de la fostul sediu. Astfel, banii veniți de la Consiliul Local pentru acest an, se duc la achitarea datoriilor pe chirie.

Pierzând toate procesele nu am putut să recuperăm banii pe care i-am investit în fostul sediu, de pe strada Ungureanu. Mai mult, justiția ne-a obligat să plătim chiria pe cinci ani, timp în care ne-am judecat cu proprietarii”, a mai spus Orban.

Anul trecut, Memorialul Revoluției a fost vizitat de 3.700 de persoane, din care mai bine de jumătate erau străini. “Deși nu a fost încă deschis oficial am avut mulți vizitatori care erau curioși să vadă muzeul", a mai spus Orban.

La deschiderea Memorialului Revoluției a avut loc și inaugurarea unei expoziții care cuprinde istoria „războiului rece”.

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.