Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Româna este limba oficială a ştrandurilor din Ungaria. La Mako, angajaţii au făcut cursuri de română

Locuitorii din judeţele Timiş şi Arad fug de caniculă în Ungaria, fiind clienţii numărul unu pentru ştrandurile şi spa-urile aflate în apro...

Relaxare în ştrandul Hagymatikum din Mako
Locuitorii din judeţele Timiş şi Arad fug de caniculă în Ungaria, fiind clienţii numărul unu pentru ştrandurile şi spa-urile aflate în apropierea graniţei cu România.
Se ştie că Ungaria este ţara ştrandurilor, a băilor şi a spa-urilor. Orice oraş mărunt are un zonă de agrement cu piscină, construită la standarde occidentale. Aşa se face că de ani buni, românii care trăiesc în apropiere de graniţă sunt clienţii fideli ai spa-urilor maghiare. Ştrandul Hagymatikum, de la Mako, aflat la 15 kilometri de graniţă, care s-a deschis la începutul anului, este la primul sezon estival.

Cel mai nou ştrand din Ungaria este o veritabilă oază românească. În orăşelul acvatic, limba oficială este româna.
“Ne bucurăm foarte mult că vin atâţia români la noi. La sfârşitul săptămânii, cam 60 la sută din oaspeţii noştri sunt din România, iar duminică sau când sunt zile libere de sărbători, mai bine de 80 la sută. Cei mai mulţi vin din judeţele Timiş şi Arad. Pe lângă români, vin clienţi şi din Serbia”, a declarat Racz Monica, directorul Hagymatikum.
Limba română se vorbeşte peste tot. Clienţii pot cumpăra, suc, bere, langoşi sau îngheţată în limba română, personalul care deserveşte zona de agrement înţelege româna, absolut toate inscripţiile sunt traduse şi în româneşte.

“Am avut un curs de limba română pentru 20 dintre angajaţii noştri, fie că era vorba de recepţioneri, maseuri sau supraveghetori. În patru luni e greu să înveţi să vorbeşti bine, dar totuşi au învăţat suficient să îi înţeleagă şi să poată acorda ajutor celor care au nevoie”, a mai spus Racz Monica.

"Ştrandul e superb, e civilizat şi poţi să te simţi cu adevărat relaxat”
La recepţie, românii sunt întâmpinaţi cu “bună ziua”, la fel şi în magazinul de suveniruri, unde vânzătoarea este originară din Timişoara. La intrarea în Hagymatikum există şi un birou turistic, unde, aţi ghicit, angajata de acolo este originară din România, fiind născută la Lugoj şi absolvind facultatea la Timişoara.
Românii se simt bine în Ungaria. Chiar dacă intrarea este mult mai scumpă decât în ţară, de la 35 de lei în sus, pentru o persoană, condiţiile, facilităţile şi civilizaţia ştrandului de la Mako compensează.
Noi suntem din Sânnicolaul Mare. Venim în fiecare sfârşit de săptămână. Din păcate, noi nu avem asemenea băi şi nici nu cred că se vor face prea curând. Adevărul este că noi venim des aici şi la cumpărături. E mult mai aproape decât Timişoara. Ştrandul e superb, e civilizat şi poţi să te simţi cu adevărat relaxat” a spus Dan Ambruş, unul din clienţii români de la Mako.
Printre cei care stăteau la soare la Hagymatikum l-am întâlnit şi pe Demeter Zsolt, director de proiecte la primăria din Sânnicolaul Mare.
Pentru noi este aproape. Avem 30 de kilometri de acasă. Vin des cu familia. Sunt condiţii foarte bune pentru copii, cu tot felul de jocuri interactive. Avem şi noi la Sânnicolaul Mare un proiect pentru realizarea unui spa, dar nu putem deocamdată să cerem bani de la Uniunea Europeană. Preţurile de aici sunt mai mari ca la noi, dar au şi facilităţi. Merită”, a spus funcţionarul. 
Şi MC-ul vorbeşte româneşte
Culmea este că şi MC-ul, care se ocupă de bunădispoziţia clienţilor, s-a născut tot în România, iar muzica aleasă de acesta cuprinde şi hituri autohtone, care se aud pe postruile noastre de radio.
Eu sunt născut la Carei, în judeţul Satu Mare. Dar trăiesc 15 ani în Ungaria. În România sunt deja cunoscut pentru că sunt MC-ul de la caravana Minimax, cu care am străbătut 21 de oraşe. Aici sunt tot cu un proiect lansat de Minima. Mă ocupă de bunădispoziţia celor de aici. Organizăm tot felul de jocuri şi concursuri în special pentru copii, dar şi pentru adulţi. Uneori am impresia că sunt numai români aici. Toţi vorbesc româna. Dar vă spun că nu există niciun reproş, sunt foarte civilizaţi când vin aici”, a spus Jozsef Berki, zis şi MC Joe Nosa (foto).
Ştrandul de la Mako, spre deosebire de Aquapolisul de la Szeged, este preferat de cei cu familii, fiind rezervat în special celor care vor să se relaxeze în piscine, unele fiind cu apă termală. Nu lipsesc facilităţile de masaj, saune, jacuzzi şi tratamente medicale pentru diverse afecţiuni.
Biletul de intrare pentru aduzlţi, la Haymatikum, este 2.200 de forint, în zilele lucrătoare şi 2.400 de forint în week-end, pentru copii fiind cu 500 de forint mai ieftin.

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.