Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Şi socialiştii mârâie la premierul Ponta

Partenerii politici europeni ai USL au criticat dur acţiunile Guvernului de la Bucureşti. Oficiali ai Comisiei Europeane au reamintit ieri ...

Victor Ponta se întâlneşte azi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz
Partenerii politici europeni ai USL au criticat dur acţiunile Guvernului de la Bucureşti.
Oficiali ai Comisiei Europeane au reamintit ieri că, la nivelul Executivului UE, există în continuare îngrijorări legate de graba cu care se iau decizii la nivel instituţional în România şi „de consecinţele deciziilor din ultimele săptămâni", a precizat purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde Hansen.
Potrivit mai multor surse europene, la nivel decizional, Comisia Europenă nu îşi mai permite „o a doua Ungarie". Acţiuni recente ale premierului de la Budapesta, unele vizând Curtea Constituţională, au adus Ungariei trei proceduri de infringement şi o sancţiune.
Astfel se explică reacţiile repetate ale Executivului UE în privinţa României. „Declaraţiile şocante nu sunt punctul forte al Comisiei Europene, în special atunci când la mijloc sunt evenimente politice dintr-un stat membru. Şi totuşi, pe 7 iulie, Comisia Europeană şi-a încălcat tradiţia şi a emis un avertisment dur pentru guvernul român, spunând că este îngrijorată de acţiuni care subminează Curtea Constituţională, explica ieri „The Economist".
Social-democraţii acuză
Social-democraţii din Parlamentul European au făcut, în ultimele două săptămâni, scut în jurul acţiunilor USL de la Bucureşti. Şirul apărărilor familiei politice de la Bruxelles a USL a fost înterupt ieri de o poziţie intransigentă a preşedintelui socialiştilor germani Frank Walter Steinmeier. El a precizat că este „inacceptabil" ca atribuţiile unei Curţi Constituţionale să fie reduse în decursul câtorva zile, ca procedurile parlamentare să fie adaptate unui scop politic precis pentru ca funcţii importante în stat să fie eliberate „peste noapte".
Null Toleranz, de la prietenul lui Victor
Steinmeier a cerut partidelor politice din România să respecte legile ţării, instituţiile democratice şi separarea puterilor în stat. „Abaterile politice şi legale, precum cele de care este acuzat preşedintele Băsescu, nu trebuie plătite înapoi cu aceeaşi monedă", a precizat Steinmeier.
„Suntem martorii unei lupte politice de o intensitate uimitoare între două forţe ireconciliabile", a transmis preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, înaintea întâlnirii pe care o va avea astăzi (miercuri), la Bruxelles, cu premierul României. Schulz îl alinta până acum pe Ponta cu expresia „Victor, prietenul meu". „Dacă au fost încălcate regulile sau standardele europene, Comisia Europeană trebuie să acţioneze imediat. Suntem o uniune bazată pe valori comune şi standarde legale ce trebuie respectate, de statele membre, fără nicio excepţie. Este de datoria noastră să acţionăm dacă aceste valori sunt încălcate", a mai spus Schulz.  
Şi ministrul luxemburghez de externe, socialistul Jean Asselborn, a declarat într-un interviu pentru Spiegel Online că în România au loc „încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile".
Graham Watson, atac la Băsescu
Preşedintele democrat-liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson, a avut o poziţie critică faţă de preşedintele Băsescu şi faţă de aliaţii europeni ai acestuia. „Pare de necrezut ca liderii Partidului Popular European să critice evoluţiile scenei politice din România. Nu era acelaşi PPE care l-a susţinut pe Berlusconi când acesta a trecut cu crampoanele peste regulile politicii Italiei? Nu este acelaşi PPE care acum îi susţine pe Borissov şi Saakashvili, cei care ignoră regulile democraţiei în propriile ţări? PPE a tăcut atunci când Băsescu a schimbat legea în România astfel încât să fie nevoie ca 50% din electoratul înscris pe liste să sprijine suspendarea, în loc de 50% din cei care votează efectiv.
Constituţia României prevede că preşedintele ţării trebuie să fie deasupra partidelor politice. Trebuie doar să ne uităm la recentele numiri de la Curtea Constituţională şi la candidaţii asupra cărora Băsescu şi-a exercitat dreptul de veto, pentru a observa că acesta a politizat instituţia.
Andrei Pleşu: „Un atac brutal"
„Premierul Victor Ponta a lansat un atac brutal la adresa instituţiilor ţării, a principiilor democratice și a statului de drept", scrie filosoful Andrei Pleșu într-un articol apărut în pagina electronică a publicaţiei germane „Der Spiegel".
În România domină o atmosferă de uimire și de incertitudine. Doi laureaţi ai Premiului Nobel - Herta Müller și Tomas Tranströmer -, multe instituţii din străinătate, ambasadorul SUA la București, comisarul european pentru Justiţie, politicieni europeni de frunte, precum cancelarul german Angela Merkel, nenumăraţi artiști și intelectuali români „protestează faţă de actuala situaţie, deoarece este clar că lucrurile au început să scape de sub control", relevă Andrei Pleșu, care menţionează că a lucrat pentru Traian Băsescu și știe „cât de distructive și brutale pot fi comportamentul și cuvintele sale". Însă filosoful este de părere că noul Executiv a reușit să elimine aproape în totalitate ideea europeană din canonul guvernamental.
 „Cine vrea să trăiască într-o astfel de ţară? Mă simt apăsat de atmosfera creată de guvernul român. Vreau să pot să-mi desfășor activitatea, nu am cereri speciale. Tot ce vreau este un minim nivel de normalitate care să facă posibil să-mi duc proiectele și viaţa la o concluzie de succes", scrie Andrei Pleșu, adăugând că, pentru prima dată în 40 de ani, nu este nerăbdător să se întoarcă „acasă" de la Berlin, unde și-a petrecut ultimele săptămâni.
Joseph Daul îl refuză pe Ponta
Premierul Victor Ponta va ajunge astăzi la Bruxelles unde are în cursul după- amiezii întâlniri cu colegii politici europeni din Parlamentul European.
În paralel, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, se va întâlni cu secretarul general al CE, Catherine Day, responsabil cu monitorizarea pe justiţie, şi cu Viviane Reding, vicepreşedinte al CE, responsabil cu justiţia.
Întâlniri la nivel înalt
Premierul are programate ziua următoare, potrivit datelor de marţi seară, întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman van Rompuy.
Preşedintele grupului Popularilor Europeni, Joseph Daul, refuză să-l primească pe premierul român, Victor Ponta, care începe astăzi o vizită la Bruxelles în încercarea de a calma criticile şi temerile mai multor lideri europeni în privinţa funcţionării statului de drept şi garantării independenţei justiţiei.
„Tocmai mi-a cerut, acum câteva minute, să mă întâlnesc cu el. L-am refuzat", a spus liderul popularilor europeni care s-a întâlnit în cursul după-amiezii cu liderii PDL conduşi de Vasile Blaga. Daul a mai precizat că îl va primi pe Ponta de îndată ce aplică recentele decizii ale Curţii Constituţionale.

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.