Banii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului sunt strânși de Patriarhia Română din toate colțurile țării, însă nu toți românii su...
Banii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului sunt strânși de Patriarhia Română din toate colțurile țării, însă nu toți românii suportă costurile în mod egal. Locuitorii Capitalei plătesc cel mai mult pentru ridicarea monumentului religios.
Bucureștiul se află pe primul loc în clasamentul celor care au făcut donații pentru construirea monumentalei catedrale, potrivit b365.ro. Astfel, un sfert din colecta națională inițiată de Patriarhia Română provine din fondurile Capitalei.
Numai Arhiepiscopia Bucureștilor a donat aproximativ 2,5 milioane de lei pentru construirea Catedralei Neamului. La această sună se adaugă și contribuțiile administrațiilor locale din Capitală, care au cotizat cu o sumă totală de zece ori mai mare, respectiv 25 de milioane de lei. Banii provin, în principal, din taxele și impozitele plătite de bucureșteni. Numai Primăria Sectorului 2 a oferit 10 milioane de lei, aceeași sumă care a fost alocată și de Guvernul României pentru ridicarea giganticului lăcaș de cult, în 2011.
Circa 10 milioane de lei de la Oprescu
Nici edilul general Sorin Oprescu nu s-a lăsat mai prejos. În același an, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a donat tot 10 milioane de lei, cu rugămintea ca Patriarhul Daniel să pomenească de contribuția municipalității când monumental va fi gata.
Și Primăria Sectorului 3 a alocat 5 milioane de lei din bugetul local pentru grandiosul proiect, în vara anului trecut. Inițial, Patriarhia Română îi ceruse edilului de la acea vreme, Liviu Negoiță, să doneze în jur de 120 de milioane de lei, echivalentul a 20% din bugetul primăriei pe anul 2011.
Buzău și Dunărea de Jos, în Top 3 Donatori
Pe al doilea loc în clasamentul donațiilor pentru Catedrala Neamului, la o distanță considerabilă fașă de Capitală, se află Arhiepiscopia Buzăului. Unitatea religioasă a contribuit cu aproape 793.000 de lei, adică 8% din total.
Locul al treilea este ocupat de Arhiepiscopia Dunării de Jos care a donat aproximativ 680.000 de lei, reprezentând 7% din suma strânsă până în prezent din contribuții financiare.
Nu mai puțin de 34 de episcopii și arhiepiscopii s-au grăbit să ofere bani pentru ridicarea Catedralei Neamului. Dintre acestea, o treime au contribuit cu circa 1% din total, iar sumele s-au situat între 45.000 și 142.000 de lei.
Patriarhia Română a ținut să le reamintească tuturo contribuabililor că pot direcționa 2% din impozitul pe venit către construirea monumentalului lăcaș de cult. Totodată, catedrala a primit, până în acelt moment, 564 de donații online. După aprecierile Patriarhiei, Catedrala Mântuirii Neamului a stâns circa 15% din suma necesară, adică între 400 și 600 de milioane de euro.
Catedrala Neamului, megalomania bisericească
Catedrala Mântuirii Neamului, care urmează să fie un lăcaş de cult pentru 5.000 de enoriaşi, se va construi pe o suprafaţă de 11 hectare. Uriaşa construcție va avea 100 de metri înălţime și va fi împodobită cu obiecte valoroase.
Proiectul pentru Catedrala Mântuirii Neamului ce urmează să fie construită pe Dealul Arsenalului din Bucureşti este unul extrem de ambiţios, dar şi extravagant. Banii enoriaşilor vor fi folosiţi pentru a construi două subsoluri, un demisol şi un parter, dar şi 14 etaje.
La acelaşi nivel vor funcţiona şi cabinetul medical, spălătoria pentru vase şi depozitul pentru mobilier. Şi aici va exista un sector în care vor fi amenajate cripte. Puţin mai sus, la aproape şapte metri sub pământ, vor fi organizate expoziţii de icoane şi haine bisericeşti. Tot aici, preoţii vor avea un vestiar, dar şi chilii. La acelaşi nivel va funcţiona o cafenea şi un bufet cu autoservire.
Podele din granit şi ferestre cu vitralii
Parterul catedralei va fi destinat altarului principal, naosului şi pronaosului. Coriştii vor cânta la balcoane aflate la nouă metri deasupra solului. La aproape 40 de metri înălţime se va amenaja un muzeu şi câteva săli de expoziţie. La cota de 42 de metri va fi o sală de consiliu şi câteva galerii. Şase turle identice se vor înălţa de la aproximativ 47 de metri şi în ele vor fi amenajate apartamente şi săli de consiliu, dar şi galerii şi spaţii tehnice.
În vârful Catedralei Mântuirii Neamului va fi construit un acoperiş uriaş cu ferestre care va oferi o privelişte deosebită asupra Bucureştiului. Elementele decorative din interior vor fi luxoase. Pardoselile vor fi realizate din granit şi ferestrele cu vitralii. Pe exterior au fost proiectate placaje din piatră naturală de culoare deschisă şi un acoperiş de tablă aurie.
Presa stăină, împotriva Catedralei
În timp ce Guvernul sprijină financiar construcţia monumentală, multe spitale şi şcoli se închid din cauza lipsei banilor, se arată într-un documentar realizat de Deutsche Welle despre viitorul lăcaş de cult.
„Banii par să nu fie o problemă pentru ridicarea Catedralei. Biserica şi Guvernul cheltuie împreună 600 de milioane de euro pentru construcţie. Banii pe care Biserica îi primeşte de la stat sunt de două ori mai mulţi decât cei alocaţi culturii sau cercetării ştiinţifice‟, se arată în documentar.
Vezi mai jos documentarul video:
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.