Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Sfârşitul unei suspendări de 52 de zile

Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni după ce parlamentarii au luat act de decizia Curţii Constituţionale privind referendumul. Traian Bă...

Traian Băsescu  va reveni la Cotroceni
Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni după ce parlamentarii au luat act de decizia Curţii Constituţionale privind referendumul.
Traian Băsescu este la un pas la revenirea la Palatul Cotroceni după 52 de zile de la suspendarea sa de către Parlament în 6 iulie. Decizia prin care Curtea Constituţională a invalidat referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost citită, ieri, în Parlament. Ulterior, documentul a fost trimis la Monitorul Oficial şi după publicarea actului şeful statului îşi va relua postul de la Cotroceni.

Timp de două ore, USL a amânat citirea documentului de către judecătorii Curţii. PSD şi PNL au majoritatea şi, în condiţiile unor absenţe de la PDL, au reuşit să provoace lipsa cvorumului boicotând şedinţa.

Liberalii au venit la Parlament hotărâţi să boicoteze şedinţa, dar social-democraţii nu păreau convinşi că strategia va avea succes. „Foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi", a afirmat vicepreşedintele PNL Mihai Voicu. „Nu ajută la nimic", a fost verdictul vicepreşedintelui Camerei, social-democratul Viorel Hrebenciuc.

Până la urmă, social-democraţii au anunţat şi ei că boicotează şedinţa, pentru a nu da impresia unor disensiuni în USL. Strategia celor două partide s-a schimbat la solicitarea liderilor PSD şi PNL şi după o rundă de negocieri cu PDL. Pe de o parte, Victor Ponta, le-a trimis sms-uri parlamentarilor PSD solicitându-le să participe la şedinţă, pentru a nu provoca probleme de imagine în străinătate. De asemenea, Crin Antonescu i-a telefonat preşedintelui interimar al PNL Daniel Chiţoiu adresându-i o solicitare similară. Niciunul dintre liderii USL nu era în ţară în momentul şedinţei. Ponta este, oficial, în Africa de Sud, iar Crin Antonescu este în vacanţă în Italia.
Înţelegere pe Avocatul Poporului?

Pe de altă parte, venirea unora dintre parlamentarii PSD şi PNL pentru a asigura cvorumul s-a produs după o rundă de negocieri între USL şi PDL. Cele două formaţiuni ar fi convenit, potrivit unor surse parlamentare, ca PDL să accepte un candidat al USL pentru postul de Avocat al Poporului.
Politicienii s-au contrazis în declaraţii pe tema respectivei întâlniri. Preşedintele comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a confirmat existenţa unei asemenea discuţii, în timp ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu le-a deziminţit. „Avocatul Poporului va face obiectul unor negocieri care vor avea loc în zilele următoate, noi acum am discutat despre asigurarea cvorumului", a susţinut Ilie Sârbu.

Comisia Europeană a solicitat Guvernului de la Bucureşti să instaleze un Avocat al Poporului care să aibă acceptul tuturor partidelor politice. Solicitarea a venit în contextul în care oficialii europeni au criticat revocarea Avocatului Poporului de către USL.
Formalitate îndeplinită
În aceste condiţii, o parte dintre senatorii şi deputaţii USL au venit la şedinţă, asigurând, în cele din urmă, cvorumul pentru aprobarea ordinii de zi. Singurul care a rămas pe baricade a fost liberalul Ioan Ghişe care a propus fie amânarea dezbaterii cu două zile, fie ca proiectele de hotărâre pe care le-a depus, privind demiterea lui Băsescu, să fie trimise la Comisiile juridice. Propunerea sa a fost respinsă, ceea ce a permis prezentarea hotărârii Curţii Constituţionale de către judecătorul Ştefan Minea.

La momentul în care Minea a început să citească hotărârea, parlamentarii USL au ieşit din sală. Plecarea lor nu a avut niciun efect practic, pentru că, potrivit Regulamentului, cvorumul era necesar doar la aprobarea ordinii de zi. La şedinţă au venit doar patru din cei nouă judecători ai Curţii, numiţi de Traian Băsescu şi PDL, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Iulia Motoc şi Ştefan Minea.

"Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni când vine de la crâşmă. ''
Viorel Hrebenicuc (PSD) vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

"Preşedintele este, în mod evident, singurul actor politic credibil pentru partenerii europeni şi americani, şi ar putea repara răul făcut României.''
Elena Udrea deputat PDL

Antonescu şi-a demis consilierii

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat ieri decrete pentru eliberarea din funcţie a tuturor consilierilor numiţi de el la Administraţia Prezidenţială. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, consilierii Vasile Enache, Gheorghe Rotaru, Daniel Barbu, Maria-Cristina Manda, Radu Zlati, Victor Voicu au fost revocaţi de liderul liberal. De asemenea, preşedintele interimar a semnat o decizie pentru eliberarea din funcţia de consilier de stat a Nicoletei Nicolae-Ioana.

Unde e, de fapt, premierul Victor Ponta?

Liderii USL, Victor Ponta (foto) şi Crin Antonescu au decis să plece departe de ţară, chiar dacă ieri era programat ultimul obstacol în calea reinstalării lui Traian Băsescu la Cotroceni. În timp ce Crin Antonescu se află la Napoli, în concediu, liderul PSD este plecat într-o misiune politică.

Premierul Victor Ponta participă la reuniunea Internaţionalei Socialiste, la Cape Town. Potrivit unui comunicat al Guvernului remis duminică, premierul urmează să se afle de luni până joi în Africa de Sud, unde va participa la mai multe reuniuni şi întâlniri politice cu ocazia acestui congres.

Însă site-ul Internaţionalei Socialiste contrazice datele publicate de Guvernul României, şi precizează că cel  de-al XXIV Congres al Internaţionalei Socialiste va avea loc în perioada 30 august - 1septembrie 2012. În consecinţă, prima întâlnire a socialiştilor va avea loc joi, ziua în care vizita lui Victor Ponta ar trebui să ia sfârşit. Premierul a plecat sâmbătă de pe Aeroportul Otopeni cu destinaţia Londra, unde a schimbat cursa spre Africa de Sud.

Potrivit unor surse oficiale, premierul trebuie să se întoarcă în ţară joi la ora 16.00.Pentru a ajunge la ora stabilită, Victor Ponta trebuie să părăsească Cape Town încă de miercuri seara, dat fiind faptul că zborul durează 22 de ore. Acest lucru ar face imposibilă întâlnirea sa cu liderii socialişti din întreaga lume, iar prezenţa sa oficială în Africa nu se justifică. Sebastian Zachmann

Filmul unei veri fierbinţi

- 3 iulie
USL i-a schimbat pe Vasile Blaga din fruntea Senatului şi pe Roberta Anastase din fotoliul de şef al Camerei Deputaţilor. În aceeaşi zi, Gheorghe Iancu a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului.
- 6 iulie
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament cu 256 de voturi „pentru".
- 9 iulie
Curtea Constituţională (CCR) l-a declarat pe Crin Antonescu preşedinte interimar al României. Cancelarul german, Angela Merkel, „consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile statului de drept".
- 10 iulie
CCR a decis menţinerea pragului la referendum. Prima zi de interimat pentru Crin Antonescu.
- 12 iulie
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a înmânat premierului Victor Ponta o listă cu 11 puncte care trebuie respectate.
- 16 iulie
Crin Antonescu a promulgat Legea referendumului care stipulează pragul de prezenţă la referendum.
- 18 iulie
Comisia Europeană a publicat cel mai critic raport pe justiţie pentru România.
- 27 iulie
Ziarul „Adevărul" publică un document semnat, în data de 13 iulie, de Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin prin care se cere desfiinţarea CCR, ANI, DNA şi CNSAS.
- 29 iulie
La referendumul pentru demiterea preşedintelui au participat 46,23% din alegători.
- 2 august
CCR amână decizia privind referendumul până pe 12 septembrie.
- 14 august
CCR a devansat şedinţa pentru  validarea sau invalidarea referendumului pentru data de 21 august.
- 21 august
Magistraţii CCR au invalidat referendumul din 29 iulie, cu o majoritate de 6 la 3.
- 27 august
Plenul reunit al Parlamentului a luat act de hotărârea CCR prin care referendumul a fost invalidat. Decizia va fi trimisă Monitorului Oficial şi intră în vigoare în momentul publicării.
Parlamentarii au luat act şi au jucat popice
Abia întorşi din concediile petrecute pe plajele însorite ale mapamondului, parlamentarii au venit ieri să ia act de hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie.
Toţi au fost relaxaţi şi luminoşi la faţă, nici urmă de bătălie politică nu se citea pe chipurile lor. Domnii, îmbrăcaţi la costum de haine, au dat noroc între ei şi au sărutat mâinile doamnelor, care s-au plimbat printre rânduri, chicotind ca nişte adolescente.
Şedinţa trebuia să înceapă la ora 15.00, dar, din lipsă de cvorum, lecturarea deciziei Curţii Constituţionale în faţa Parlamentului a fost amânată de mai multe ori, până spre ora 17.00. În tot acest timp, aleşii au stat degeaba. S-au jucat pe tablete şi pe telefoane (unul juca popice!), au stat de vorbă, au spus glume, au râs, s-au simţit bine.
E formidabil cum le place acestor oameni să irosească uriaşele intervale de timp liber oferite de meseria de parlamentar. Nu ştiu decât să se joace şi să vorbească, n-ar pune unul mâna pe o carte! De atâta stat degeaba li s-a făcut şi foame. Nicio problemă, bufetul era aproape, cu cârnaţi şi răcoritoare la discreţie. Au cumpărat, au întins în muştar şi au băgat în gură. La bufet, preţurile sunt prietenoase.
În tot acest cadru, cei mai defavorizaţi au fost cei patru membri ai Curţii Constituţionale veniţi să aducă la cunoştinţa parlamentarilor decizia pe care au luat-o. Ei n-au avut tablete la îndemână şi nici la bufet n-au putut merge, căci nu se cădea să-şi murdărească robele cu mâncare.
Au stat şi au discutat, mai puţin preşedintele Augustin Zegrean, negru de supărare după ce o revoluţionară l-a făcut cu ou şi cu oţet pe holurile Parlamentului. „Eşti un handicapat nerevizuibil!“, i-a strigat femeia, după care a şi fost înconjurată de microfoane şi a început să facă dezvăluiri: „Mă numesc Mariana, am fost împuşcată la Revoluţie. Eu am lucrat la legile ţării, am fost grefier de performanţă. Am venit să spun adevărul şi să-l dau jos pe Băsescu“. În încheiere, făcând un arc peste timp până în 1992, Mariana i-a plătit o poliţă lui Theodor Stolojan, fostul nostru prim-ministru: „«Cap de mort» ne-a nenorocit!“. Mihai Voinea

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.