Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

UDMR pregăteşte cel mai amplu protest maghiar din România

La protestul de mâine de la Sfântu Gheorghe, organizat de UDMR împreună cu Bisericile istorice maghiare din Transilvania, faţă de sentinţa ...

Sfântu Gheorghe va găzdui cel mai mare protest maghiar din România
La protestul de mâine de la Sfântu Gheorghe, organizat de UDMR împreună cu Bisericile istorice maghiare din Transilvania, faţă de sentinţa judecătorească dată în cazul retrocedării Colegiului Szekely Miko, se aşteaptă prezenţa a 20.000 de persoane, după spusele liderilor maghiari.
"După calculele noastre, vor fi prezenţi cu siguranţă 20.000 de oameni, însă ar putea veni chiar mai mulţi. Aşteptăm protestatari din toată ţara, nu numai din judeţele din Transilvania", a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru Adevarul.ro.
Liderul maghiar a explicat că, prin protestul de la Sfântu Gheorghe, comunitatea maghiară doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la problema retrocedărilor din România, şi a catalogat situaţia actuala drept " o renaţionalizare a proprietăţilor".
Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se aşteaptă şi el la o prezenţă record la protestul de mâine.
"Estimăm o prezenţă de 20.000 de persoane la mitingul de mâine. Din informaţiile mele vor veni oameni din toate colţurile ţării şi nu excludem nici prezenţa maghiarilor din străinătate. De altfel, petiţia on-line a fost semnată de multă lume din străinătate", a spus Antal Arpad, pentru Adevarul.ro.
La protestul de sâmbătă nu au fost invitaţi şi lideri politici din Ungaria, liderii UDMR mizând pe o participarea masivă din partea etnicilor maghiari din România.
"Este o acţiune prin care ne dorim să arătăm forţa comunităţii maghiare din România. Drept urmare, nu am invitat niciun oficial de la Budapesta", a arătat Arpad.
Rivalii Kelemen Hunor şi Laszlo Tokes, pe aceeaşi scenă
Chiar dacă în ultima vreme au existat mai multe contre între UDMR şi noul partid maghiar patronat de Laszlo Tokes,  la acţinuea de la Sfântu Gheorghe vor participa şi liderii PPMT.
"Va fi un moment istoric. Pe aceeaşi scenă vor sta liderii religioşi şi politici ai întregii comunităţi maghiare; cinci episcopi, Kelemen Hunor şi Laszlo Tokes. Suntem uniţi atunci când se încalcă principiile de bază ale democraţiei", a mai spus Antal Arpad. Prezenţa surprinzătoare a lui Laszlo Tokes alături de UDMR a fost explicată chiar de Kelemen Hunor.
"Laszlo Tokes va vorbi în calitate de europarlamentar şi fost episcop care a luptat pentru retrocedarea proprietăţilor. Biserica a acceptat prezenţa lui", a spus Hunor.
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe spune că scopul acestei mişcări de protest este să sensibilizeze atenţia comunităţii internaţionale , iar organismele europene " să monitorizeze tot ce înseamnă retrocedare în România".
Protestul are la bază decizia Judecătoriei din Buzău, care l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pe fostul secretar de stat Marko Attila și pe alte două persoane pentru abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea ilegală a Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe către Biserica Reformată.
Potrivit DNA, Marko Attila - fost secretar de stat la Departamentul de Relaţii Interetnice, Marosan Tamas - avocat din partea Bisericii Reformate şi Silviu Clim - membru în comisia de retrocedare din partea Ministerului Justiţiei au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare "în care au arătat, contrar realitaţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal".

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.