Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

MRU: Putini sunt capabili sa-si traga singuri atatea gloante in picior

Mihai Razvan Ungureanu, liderul Initiativei Civice de Centru Dreapta (ICCD), vorbeste, in termeni duri, intr-un interviu, despre ce a reprez...


MRU: Putini sunt capabili sa-si traga singuri atatea gloante in picior Interviu Ziare.com
Mihai Razvan Ungureanu, liderul Initiativei Civice de Centru Dreapta (ICCD), vorbeste, in termeni duri, intr-un interviu, despre ce a reprezentat guvernarea USL pentru Romania, dar si despre interimatul lui Crin Antonescu. 
Totodata, liderul ICCD sustine ca, in efortul de recredibilizare a Romaniei in plan extern, presedintele Traian Basescu va juca un rol cheie, mai ales in situatia de acum, "ca urmare a socului politic intern".

In ceea ce priveste planurile de viitor, respectiv cooptarea altor formatiuni politice sau membri marcanti ai acestora, Mihai Razvan Ungureanu sustine ca "Orice persoana sau formatiune politica ce se recunoaste in valorile si principiile dreptei, de la crestin-democratie la liberalism trecand prin conservatorism, poate fi partenerul efortului nostru de a coagulare a unui pol de dreapta.

Incepand cu liberalii autentici din sanul PNL, care nu mai suporta sa vada cum partidul si-a tradat identitatea, istoria si inteligenta politica".

Ce inseamna pentru dumneavoastra personal si pentru constructia dumneavostra politica reintoarcerea la Cotroceni a lui Traian Basescu?

Revenirea presedintelui Basescu echivaleaza cu inchiderea unei monstruoase paranteze, cu sfarsitul cutremurului care a zguduit viata politica si functionarea institutiilor din Romania, cu impact negativ asupra economiei si a nivelului de trai, precum si a perceptiei tarii in strainatate. Din fericire, institutiile statului au rezistat acestui test de-o ferocitate fara precedent, in timp ce majoritatea cetatenilor a refuzat sa legitimeze prin prezenta la vot sau prin votul propriu-zis atacul asupra statului de drept si a democratiei.

Este urgent acum sa reconstruim ce au pus la pamant, in doar doua luni, guvernul Ponta, presedintele interimar Antonescu si majoritatea parlamentara a USL, incepand cu increderea partenerilor nostri euro-atlantici. In acest efort de reconstructie si cu atat mai mult in cel de recredibilizare externa a Romaniei, presedintele Basescu va juca un rol cheie.

Ati facut UDMR propunerea de a colabora cu noua constructie de dreapta la care Initiativa Civica pe care o conduceti lucreaza alaturi de PDL. Care sunt persoanele/formatiunile politice pe care intentionati sa le mai cooptati in acest proiect?

Platforma politica formata de Initiativa Civica de Centru-Dreapta, PDL, PNTCD si eventual Noua Republica se revendica de la dreapta populara europeana. Or, UDMR este parte a PPE, ca si PDL. Era natural ca oferta noastra de colaborare sa se indrepte in primul rand catre UDMR. De altfel, UDMR se va implica in organizarea congresului PPE, care, spre deosebire de cel al socialistilor europeni, chiar se va desfasura la Bucuresti.

Orice persoana sau formatiune politica ce se recunoaste in valorile si principiile dreptei, de la crestin-democratie la liberalism trecand prin conservatorism, poate fi partenerul efortului nostru de a coagulare a unui pol de dreapta. Incepand cu liberalii autentici din sanul PNL, care nu mai suporta sa vada cum partidul si-a tradat identitatea, istoria si inteligenta politica.

Conform ultimului sondaj de opinie realizat de IRES, dumneavoastra aveti sanse la fotoliul de presedinte. Ce parere aveti despre aceste cifre?

Sondajele trebuie luate pentru ceea ce sunt: poze, instantanee ale unei dinamici. Poza IRES este deja invechita, iar un instantaneu mai recent arata cifre diferite. Mai precis, din punct de vedere dinamic, Antonescu este in cadere libera ca prezidentiabil - si nici nu e de mirare dupa ce a aratat in proportie de 100% ca nu corespunde fisei postului de presedinte al Romaniei, post pe care il va fi voit cu orice pret, incluzand aici pretul platit de noi toti pentru situatia economica sau izolarea internationala a tarii.

Nu as avea emotii intr-o confruntare cu el acum si mi-e greu sa cred ca va mai fi candidat pentru presedintie in 2014. Altfel, desi nu le ignor, nu-mi ghidez actiunea politica exclusiv pe sondaje. Pe mine ma intereseaza sa performez, sa evoluez ca politician. Procentele de acum din sondaje sunt unul dintre indicatorii care-mi arata ca sunt pe drumul cel bun.

Metaforic vorbind, cati kilometri sunt, acum, intre Bucuresti si Berlin, respectiv Bruxelles?

Mult mai multi decat in realitate si infinit mai multi decat inainte de declansarea crizei, in ciuda eforturilor sustinute ale partenerilor nostri care, ca buni prieteni, au incercat sa ne impiedice sa gresim. Accederea in spatiul Schengen pare pierduta pentru anul acesta. Spre deosebire de Bulgaria, vom mai trece prin coltii unui raport MCV, tot anul acesta. Si, ce e mai rau, accederea la Schengen e acum conditionata politic de MCV. Sa recunoastem ca putini sunt capabili sa-si traga singuri atatea gloante in picior.

Brusca dilatare a distantelor intre Bucuresti si Bruxelles sau Berlin ca urmare a socului politic intern a fost insotita de un regres temporal nu mai putin ingrijorator: caderea in nationalism retrograd si antieuropeanism primitiv a premierului si a presedintelui interimar.

Cum apreciati guvernarea USL si presedintia lui Crin Antonescu?

De la caderea guvernului pe care am avut onoarea sa-l conduc, tara nu mai este guvernata. USL nu a venit la guvernare, ci doar la putere. Nu era nici pregatita sa guverneze, cum o atesta supraconsumul de ministri sau avalansa de gafe a Cabinetului Ponta, si nici interesata sa guverneze, cu exceptia catorva masuri populiste cu decontare electorala imediata, caci actul guvernarii presupune eroziune, de evitat in orizontul alegerilor parlamentare.

USL era interesata doar de putere pe care, odata ce-a dobandit-o prin hazardul moral al dezertarilor parlamentare, a folosit-o exclusiv pentru a-si creste puterea, culminand cu tentativa de suspendare a Presedintelui. Iar inclestarea din jurul suspendarii, care i-a absorbit complet pe guvernanti, a facut mai putin vizibila absenta fundamentala a guvernarii.

USL nu a venit la guvernare, ci doar la putere, pentru a-si creste puterea, ramanand insa inopozitie - o alta modalitate de a nu-ti asuma guvernarea in orizontul alegerilor. Calculul pe care si l-au facut a fost ca documentarea amanuntita a "grelei mosteniri" a guvernelor precedente si critica neincetata a "irespirabilului regim Basescu" vor tine loc de guvernare pana la alegeri.

Si nu orice fel de opozitie, ci una de televizor, in coordonatele pe care le stim: tacla vituperanta, fratie a invectivei, betie a iresponsabilitatii. Nu e de mirare ca Victor Ponta sau Crin Antonescu nu inceteaza sa-i socheze prin declaratiile lor pe partenerii nostri occidentali: au evoluat prea mult, nestingheriti, necontrazisi, in studiouri de televiziune, unde si-au format stilul politic inconfundabil de care, iata, nu se mai pot lepada, odata ajunsi la putere.

USL nu a venit la guvernare, ci doar la putere, pentru a-si creste puterea intru satisfacerea unor interese individuale si de grup. Cu orice pret. Guvernul Ponta si presedintele interimar Antonescu nu s-au sfiit sa darame in doua luni de suspendare tot ce s-a cladit in opt ani. A fost de departe cea mai distructiva putere executiva din istoria post-decembrista. 

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.