Un iPhone nou "costă" în Bucureşti peste 28 de zile lucrătoare, faţă de două zile şi şase ore în Zurich sau peste 54 de zile la Ma...
Un iPhone nou "costă" în Bucureşti peste 28 de zile lucrătoare, faţă de două zile şi şase ore în Zurich sau peste 54 de zile la Manila, relevă un studiu privind veniturile, preţurile şi nivelul de trai din marile oraşe ale lumii, realizat de banca elveţiană UBS.
UBS estimează că, în Bucureşti, o persoană care doreşte să cumpere ultimul model de iPhone trebuie să economisească venitul net echivalent obţinut în schimbul a 229 de ore şi jumătate de muncă, ceea ce reprezintă mai mult de 28 de zile lucrătoare a câte 8 ore pe zi.
Mai săraci ca Atena, mai bogaţi ca Sofia
La Atena, un iPhone 4S de 16 GB, cel mai recent model la data realizării studiului, poate fi cumpărat cu banii economisiţi în 10 zile şi şase ore (86 ore), în 16 zile şi patru ore la Praga (131 ore şi jumătate), în 17 zile şi cinci ore la Varşovia (141 ore), în 25 de zile şi şase ore la Budapesta (206 ore) sau aproape 31 de zile la Sofia (247 ore şi jumătate).
Cei mai înstăriţi angajaţi conform studiului sunt elveţienii. Astfel, angajaţii din Zurich pot cumpăra ultimul model de iPhone cu venitul pentru numai 22 de ore de muncă, reprezentând două zile şi şase ore. Nici americanii nu stau foarte rău având în vedere că la New York smartphone-ul poate fi achiziţionat după 27 de ore şi jumătate de lucru, adică puţin peste 3 zile lucrătoare.
Locuitorii din Bratislava trebuie să muncească 15 zile şi şase ore (126 de ore şi jumătate) pentru un iPhone, cei din Istanbul mai mult de 20 de zile (165 de ore şi jumătate), 5 zile şi patru ore în Paris (43 de ore şi jumătate), aproape 7 zile (55 ore) la Berlin sau Milano, 15 zile la Moscova (119 ore), 23 de zile la Beijing (184 de ore) sau Buenos Aires (187 ore).
Bucureştiul, oraş ieftin cu locuitori săraci
Raportat la preţurile din New York, Bucureştiul este unul dintre cele mai ieftine oraşe din lume. Studiul citat arată că nivelul mediu al preţurilor din Capitală, exclusiv chirii, reprezintă 39,8% din preţurile din New York, respectiv 34,7% dacă sunt incluse şi chiriile. Mai mult decât atât, singurele oraşe cu preţuri mai mici comparativ cu Bucureştiul sunt metropolele indiene Mumbai şi Delhi.
Analiza făcută de banca elveţiană ne arată diferenţele majore dintre nivelul de trai de pe cele două continente. Grăitor pentru standardul de viaţă este fără doar şi poate salariul, venitul lunar al fiecărui cetăţean.
New yorkezii, cu venituri de circa cinci ori mai mari decât bucureştenii
Astfel, salariul mediu net din Bucureşti reprezintă 13,5% din media înregistrată în New York, în timp ce remuneraţia brută echivalează cu 14,8% din venitul brut al unui locuitor al celui mai mare oraş american.
Capitala României rămâne în continuare codaşă faţă de vecinii din apropiere, mai puţin bulgarii care au o situaţie similară nouă.
Un angajat care lucrează în Bucureşti încasează un salariu mediu net de 3,4 dolari pe oră, similar cu cel înregistrat în Sofia, capitala Bulgariei, faţă de 4,6 dolari în Budapesta, 5,5 dolari în Varşovia, 6,3 dolari în Praga sau 10,1 dolari în Atena.
Cei mai bine plătiţi angajaţi din lume lucrează în Zurich, cu un câştig mediu net de 33,4 dolari pe oră, Geneva - 30 dolari pe oră, 27,6 dolari în Luxemburg sau 25,2 dolari în New York. În Barcelona, salariul mediu net este de 14,8 dolari pe oră, faţă de 17,7 dolari în Berlin, 18,5 dolari la Paris, 12,1 dolari la Roma, 19 dolari la Londra, 16,7 dolari în Montreal, 24,5 dolari la Oslo, 24,7 dolari la Sydney, 22,8 dolari la Tokyo, 11 dolari la Tel Aviv, 17,8 dolari la Viena, 5,4 dolari la Shanghai, 7,7 dolari la Sao Paulo sau 7,1 dolari la Istanbul.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.