Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMIŞ! Comuna minunilor: case cu preţuri ca la New York

(1/1) SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMIŞ! Comuna minunilor: case cu preţuri ca la New York În secolul vitezei, în care trăim, în care lumea întreagă este ...


  • SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMIŞ! Comuna minunilor: case cu preţuri ca la New York
    (1/1)
    SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMIŞ! Comuna minunilor: case cu preţuri ca la New York
  • În secolul vitezei, în care trăim, în care lumea întreagă este într-o veşnică agitaţie, mai există comunităţi în care viaţa se scurge lin, ca într-o clepsidră, iar oamenii locului par să-şi ducă existenţa departe de orice factor de stres. O astfel de senzaţie, a spaţiului şi timpului necuprinse în parametrii cu care suntem obişnuiţi, am încercat-o în momentul în care am intrat în localitatea Variaş.


    Comuna, atestată documentar în jurul anului 1300, a fost locuită în principal de trei naţionalităţi, fiecare cu propria-i stradă. Localnicii îşi amintesc de „uliţa valahă” (cea a românilor), de „uliţa sârbă” şi de „uliţa centrală” (a nemţilor). În perioada regimului comunist, în jur de o sută de familii germane din Variaş au fost deportate în Bărăgan. În casele rămase libere, au fost ajuns familii din zona Moldovei.

    Schimbările perpetuate de-a lungul timpului par însă să nu fi afectat prea mult liniştea localnicilor pe care, dacă nu i-ai zări uneori pe străzi, ai putea avea impresia că te afli într-o localitate părăsită. Aşa s-a întâmplat şi în momentul în care am trecut pragul sediului administraţiei locale: uşa larg deschisă, dar primăria goală. Nici ţipenie de om.

    Explicaţia am primit-o de la un şcolar care se odihnea pe treptele instituţiei: "Nu găsiţi pe nimeni, este pauză". Pauză de masă, am presupus noi, deşi nu mai întâlnisem o asemenea situaţie, în care într-o instituţie publică să nu mai fie chiar nimeni.

    Lăsând la o parte însă legitimitatea absenţei tuturor angajaţilor din primărie, surprinderea a fost dată de faptul că nu exista pază. Putea intra oricine şi se putea lua orice, de la calculatoare până la documente. După vreo oră şi jumătate de aşteptat, au început să apară, alene, şi angajaţii, unul câte unul. Din conducere, nimeni însă.

    Ni s-a spus că primarul e în altă localitate, vicele e bolnav iar persoana care ţine locul promotorului local (aflat în concediu) va veni... la un moment dat, nu se ştie când. Cei câţiva angajaţi care binevoiseră să se întoarcă la lucru păreau însă foarte liniştiţi şi degajaţi, ca şi cum situaţia ar fi fost firească...

    Şi tot în acest context, al calmului desăvârşit, am descoperit că la Variaş, o casă costă cât un apartament în centrul New York-ului: 950.000 de euro! Nu am primit nici o explicaţie (pentru că nu am găsit persoanele îndrituite să ne ofere una) şi nu am citit nici vreo uimire în ochii cuiva atunci când am întrebat de preţ...

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.