Deşi la primele alegeri libere care au urmat Revoluţiei din 1989 au concurat 72 de formaţiuni politice, Frontul Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu, a obţinut 66% din voturile românilor. Vechiul partid politic din care s-a desprins actualul PSD, a câştigat întrecerea electorală  pe 20 mai 1990, în celebra “Duminică a Orbului.”
USL a câştigat, detaşat, alegerile de ieri, potrivit exit-poll-urilor. Astfel, potrivit sondajul CURS – Avangarde prezentat de televiziunea publică, USL a obţinut 57,58% din voturi, ARD 18,57%, PPDD – 13,05%, iar UDMR – 5,16%.
Potrivit sondajului CCSB prezentat de Antena 3, USL ar fi obţinut 56,8%, ARD – 19%, PPDD – 13,8% iar UDMR – 5,1%. Pe parcursul întregii zile, liderii USL şi-au făcut calcule pe baza sondajelor de opinie, sperând să aibă o majoritate largă.
Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, aveau date din care reieşea că vor obţine peste 50% din voturi, dar încercau să îşi mobilizeze activul de partid astfel încât să îşi maximizeze câştigul. Obiectivul USL era obţinerea a 55-60% din voturi, astfel încât să aibă două treimi din mandate în viitorul Parlament.
O asemenea majoritate ar avantaja USL din două puncte  de vedere. Pe de o parte, dacă alianţa câştigătoare ar obţine două treimi din locurile din viitorul Parlament, ar avea şanse sporite să blocheze eventualele încercări ale lui Traian Băsescu de a „sparge“ majoritatea USL. Cu alte cuvinte, cu cât creşte numărul senatorilor şi deputaţilor USL, cu atât va trebui Traian Băsescu să determine mai mulţi parlamentari să voteze un alt premier decât Victor Ponta.
Pe de altă parte, dacă USL ar avea două treimi din fotoliile în viitorul Parlament, ar putea trece la modificarea Constituţiei.
Victor Ponta şi Crin Antonescu intenţionează să reducă atribuţiile preşedintelui, astfel încât acesta să fie obligat să numească premierul alianţei care a câştigat alegerile.
O altă modificare ar viza posibilitatea Parlamentului de a anula deciziile
Curţii Constituţionale dacă două treimi dintre senatori şi deputaţi votează împotriva acestora.
Prezenţa în teritoriu
Mobilizarea activului USL a contribuit la creşterea prezenţei la vot. Ieri, la orele 18.00, prezenţa la
vot era de 36,54% comparativ cu 34,48% la alegerile din 2008.
Cea mai mare prezenţă se înregistra în judeţe dominate categoric de USL. În judeţul Teleorman, fieful secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, se înregistra, potrivit BEC, cea mai mare prezenţă la vot, de 48,92% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, fiind urmat de judeţele Gorj - 47,68%, Olt - 44,32%, Mehedinţi - 43,73% şi Giurgiu - 43,32%.
În schimb, în judeţele unde PDL este încă destul de puternic, prezenţa era destul de slabă. În judeţul Timiş se înregistra cea mai scăzută prezenţă la urne la ora 18.00, de 26,73% din alegătorii înscrişi în listele electorale, urmat de judeţele Maramureş - 28,73%, Cluj - 28,87%, Arad - 29,32% şi Sibiu - 30, 92%.
Calculele ARD
De cealaltă parte a baricadei, liderii ARD au încercat, pe parcursul întregii zile, să afişeze o atitudine de calm. Şeful campaniei ARD, Adriean Videanu, a susţinut că, în realitate, USL ar avea în jur de 50% din voturi.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al campaniei ARD, Traian Ungureanu, a declarat că sondajele care au circulat în cursul zilei de ieri sunt intoxicări.
„Un capitol aparte sunt intoxicările sistematice care apar pe net care sunt sondaje prefabricate, desene animate, care au procentaje născocite la un pahar de bere“, a declarat Traian Ungureanu. El a adăugat că aceste sondaje sunt false şi că „trendul este cu totul altul“.
Cum poate creşte numărul de parlamentari
Calculele celor două forţe politice aveau cel puţin un element comun: după aceste alegeri, numărul de parlamentari va creşte cu aproximativ 50: de la 471 la aproximativ 520.
Şi aceasta pentru că legea în vigoare instituie principiul proporţionalităţii în distribuirea mandatelor.
De exemplu, dacă într-un judeţ există nouă mandate de deputaţi, Biroul Electoral Judeţean stabileşte numărul de parlamentari care revine fiecărei formaţiuni, direct proporţional cu numărul de voturi obţinute. De exemplu, BEJ poate decide că USL are dreptul la şase locuri, ARD la două, iar PPDD la unul.
Dacă USL ia peste 50% în toate cele zece colegii, aceşti candidaţi devin parlamentari. Practic, numărul de parlamentari va fi suplimentat pentru a asigura cele două locuri care revin ARD şi cel care revine PPDD. În acest fel, numărul de deputaţi din respectivul judeţ va fi suplimentat cu trei.
Legea actuală este în vigoare din 2008, dar la vremea respectivă nu a produs astfel de efecte, în condiţiilem în care nu a existat un partid sau o alianţă care să câştige atât de multe colegii cu peste 50% din voturi. ;
Cum se distribuie mandatele de parlamentari
Candidaţii care vor obţine 50%+ 1 din voturi în colegiul în care concurează vor ajunge direct în Parlament. Pentru restul, indiferent dacă termină pe locul unu, doi sau pe ultimul loc, urmează un complicat proces de redistribuire, care, în funcţie de procentajul partidului, i-ar putea trimite sau nu în Legislativ. Birourile electorale judeţene stabilesc câte mandate va obţine fiecare partid, direct proporţional cu numărul de voturi obţinute.
Candidaţii care au obţinut sub 50% din voturi intră în Parlament în ordinea descrescătoare a numărului  de voturi, cu condiţia ca niciun partid să nu depăşească numărul de mandate atribuite. Dacă într-un judeţ, USL are dreptul la şase mandate, ARD la trei şi PPDD la unul, cel de-al şaptelea clasat din USL nu intră în Legislativ chiar dacă are mai multe voturi decât al treilea clasat din ARD.