Intrarea în lagărul de la Auschwitz-Birkenau Comunitatea Evreilor din Timişoara a comemorat Ziua Internaţională a Holocaustului printr-...
Comunitatea Evreilor din Timişoara a comemorat Ziua Internaţională a Holocaustului printr-un eveniment organizat în colaborare cu Centrul Cultural German.
La 27 ianuarie 1945 trupele sovietice eliberau lagărul de concentrare şi de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. După mai bine de 60 de ani de la aceasta dată, în 2005, Organizatiei Naţiunilor Unite a decis ca această dată să fie desemnată ca Ziua Internaţionala a Comemorării Victimelor Holocaustului.
Istoricul Victor Neuman, profesor la catedra de istorie a Universităţii de Vest Timişoara, a vorbit despre evenimentele care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, evocând deportările evreilor din Transilvania de Nord.
Programul de la cantina Comunităţii Evreilor a prezentări ale elevilor de la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” şi de la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara, care în anul precedent au fost realizate în cadrul proiectului “Noaptea pogromului din 9 noiembrie 1938“.
Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea filmului documentar “Monoliţi în inima Berlinului – Monumentul pentru evreii ucişi ai Europei”, o producţie a Institutului “Goethe” din Bucureşti.
Comunitatea Evreilor din Timişoara, care numără în jur de 600 de persoane, comemoreză Holocaustul de trei ori pe an. Pe 27 ianuarie, de Ziua Internaţională, pe 9 octombrie, de Ziua Holocaustului în România, iar în luna mai, de “Iom HaShoah”, Ziua Holocaustului din Israel.
În urma Holocaustului au murit peste şase milioane de evrei.
Ce a fost Auschwitz
Auschwitz-Birkenau este numele unui complex de lagăre de concentrare şi exterminare al Germaniei naziste. Auschwitz este numele german al oraşului din apropiere Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Începând din 1940, Germania nazistă a construit mai multe lagăre de concentrare şi un lagăr de exterminare în zonă, aflată sub ocupaţie germană la acea dată.
Lagărele de la Auschwitz au fost un element major în perpetuarea Holocaustului; se estimează că cel puţin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.
Cele trei lagăre principale au fost: Auschwitz I, lagărul iniţial de concentrare care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul execuţiilor a aproximativ 70.000 oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi şi sovietici.
Auschwitz II (Birkenau), lagăr de exterminare, unde cel puţin 1,1 milioane de evrei, 75.000 polonezi şi circa 19.000 ţigani au fost ucişi.
Auschwitz III (Monowitz), care a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke aparţinând concernului IG Farben.
Ca toate lagărele de concentrare naziste, lagărele de la Auschwitz au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler.
Aproximativ 802 de deţinuti au încercat să evadeze de la Auschwitz, din care aproximativ 144 au reuşit. Soarta a 331 de evadaţi este încă necunoscută. O pedeapsă obişnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare; familiile celor care reuşeau să evadeze erau uneori arestate şi trimise la Auschwitz pentru a opri alte încercări. Dacă un prizonier evada, 10 deţinuţi erau aleşi la întâmplare şi erau omorâţi. (sursa:wikipedia
)
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.