Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe liderii europeni că ţara noastră îşi va reforma politica energetică fără a aştepta aprobarea ...
Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe liderii europeni că ţara noastră îşi va reforma politica energetică fără a aştepta aprobarea nimănui
Termen de patru ani
România ar trebui să se concentreze şi mai mult pe exploatarea gazelor de şist şi a zăcămintelor de ţiţei din Marea Neagră, în condiţiile în care construirea conductei Nabucco a eşuat.
Această idee a fost susţinută ieri de preşedintele Traian Băsescu, care a participat la Consiliul European de la Bruxelles. El consideră că, dacă România „răspunde” ofertelor actuale, în maxim patru ani poate începe exploatarea ţiţeiului din Marea Neagră şi a gazelor de şist.
„Am informat Consiliul European că România va reforma politica energetică fără a aştepta aprobarea nimănui. Opţiunea mea este acum fără niciun fel de dubiu: România are obligaţia să treacă la exploatarea gazelor de şist şi a ţiţeiului”, a declarat Băsescu după reuniunea CE.
În opinia şefului statului, ”dacă vom fi decişi în acţiunea guvernamentală, putem avea gaze cu 50% mai ieftine şi putem avea la un preţ rezonabil, înainte de a primi gaze prin Nabucco.”
El a insistat ca România ”să-şi ia soarta energetică în mâini, altfel vom rămâne dependenţi energetici şi trebuie elaborată o strategie mai complexă.” Şeful statului a apreciat că este o „copilărie” să susţii că ţara noastră este interesată să intre în proiectul rusesc South Stream, din moment ce obiectivul nostru este să ne diversificăm sursele de aprovizionare.
„Cel mai important mesaj din această mică analiză - România nu vrea să rămână dependentă de un singur furnizor şi ne autodefinim politica energetică având în vedere eşecul proiectului european. Nu putem sta până când Europa va face un nou proiect care nu ştim dacă va reuşi”, a subliniat el.
„Am ridicat problema ratării Nabucco. România ar fi avut de câştigat dacă se făcea. Am felicitat Italia şi Grecia pentru că trece TAP-ul (conducta din Azerbaijan concurentă a Nabucco-n.red.) trece pe teritoriul lor, dar mi-am exprimat regretul că un proiect în afara UE a câştigat în defavoarea Nabucco, proiect format exclusiv din companii ale Uniunii Europene”, a punctat Băsescu. În context, el a spus că nu este ”la perioada pubertăţii politice să cred că TAP e avantajos pentru ambele părţi”.
„Coabitare” şi cu Antonescu
Şeful statului a anunţat ieri şi că l-a rugat pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu, să-l reprezinte la ceremonia de duminică seară, de la Zagreb, care va marca aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană începând cu 1 iulie, iar acesta a fost de acord. „L-am delegat să mă reprezinte. L-am rugat să mă reprezinte şi a fost de acord. Şi îi mulţumesc că a fost de acord”, a spus Băsescu. La ceremonie sunt invitaţi să participe şefi de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi din Balcani. Croaţia devine al 28-lea membru al UE.
sursa: evz.ro
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.