Solstiţiul de vară a venit ieri, pentru bănăţeni, cu primele temperaturi extreme din acest an. De-abia intrată în drepturi, această vară se anunţă deosebit de călduroasă, aşa cum o dovedesc şi avertizările meteorologilor, care ne-au copleşit toată săptămâna cu tot fel de coduri.
După ce, cu două zile în urmă, ne-au anunţat că vom avea parte, şi în weekend, de cod galben de caniculă, specialiştii în prognoze ale vremii au decis, ieri, că galbenul va deveni portocaliu, adică arşiţa ne va copleşi de-a binelea.
Mult mai prudenţi decât în alţi ani, timişorenii au stat, ieri, la adăpost de razele ucigător de fierbinţi ale soarelui, lăsând oraşul aproape pustiu la orele amiezii, cu excepţia câtorva persoane cu spirit de aventură şi a celor care chiar nu au avut de ales.
Cu sau fără semnale prevestitoare, căldura nu mai conteneşte să copleşească zona de vest a ţării, iar Câmpia Banatului este una dintre cele mai afectate. Arşiţa se simte mai puternic în oraşe, din cauză că asfaltul şi, în general, orice fel de pavaj se încinge mult mai tare decât pământul propriu-zis.
Timişorenii care au ieşit ieri din case pe la orele amiezii au putut constata că se plimbă parcă pe o plită încinsă. Mulţi dintre ei au lăsat deoparte treburile care nu erau urgente şi au preferat să rămână la umbră în loc să circule la temperaturi estimate de meteorologi la 35 de grade Celsius, dar cum acestea sunt măsurate la umbră şi la o anumită înălţime faţă de sol, pe străzi, în plin soare, erau peste 40 de grade, foarte greu de suportat chiar şi de persoanele sănătoase.
Consultaţii puţine la punctele de prim-ajutor
Punctele din prim-ajutor amenajate de direcţia de sănătate publică în Timişoara nu au fost foarte solicitate. "Ieri am avut 11 persoane care au solicitat asistenţă, iar astăzi (ieri - n.r.), până la ora 14,30, doar patru. Au fost, în totalitate, persoane care lucrează aici, în piaţă, şi care au dorit să li se măsoare tensiunea arterială, pentru a afla dacă se impun alte măsuri", ne-a declarat dr. Pavel Radu, prezent la punctul de prim-ajutor din Piaţa 700.
În foaierul Operei, un alt medic îşi aştepta posibilii pacienţi, dar numărul lor nu a trecut, ieri, până la ora 15, de cinci persoane, nici una în stare gravă. Mai solicitat a fost punctul de prim-ajutor de la Gara de Nord, fiind vorba de o zonă mult mai circulată.
Bulevarde şi pieţe pustii
Străzile Timişoarei au rămas ieri pustii sub dogoarea soarelui, la fel şi pieţele. Nici măcar terasele ultracentrale nu au mai avut parte de numărul obişnuit de oaspeţi, cu excepţia celor înzestrate cu dispozitive speciale, care stropesc umbrelele cu apă şi mai răcoresc atmosfera.
Deşi afectaţi de căldură, comercianţii de băuturi răcoritoare şi îngheţată s-au bucurat din plin de clienţi, cărora le sclipeau ochii după o porţie de ceva rece. Pentru amatorii de senzaţii tari, călătoria cu tramvaiul s-a putut dovedi, ieri, satisfăcătoare.
Dacă în troleibuze şi autobuze şoferii pornesc instalaţiile de aer condiţionat, tramvaiele timişorene nu sunt înzestrate cu asemenea dispozitive, astfel că persoanele care urcă riscă să aibă parte şi de saună, oferită bonus de RATT.
Atmosfera din oarş s-a mai înviorat abia spre seară, timişorenii ieşind încet-încet din amorţeală. Din păcate, nici astăzi vremea nu va fi prea bună.
Vreme fierbinte, urmată de furtună
Conform actualizării de ieri la avertizarea de caniculă şi disconfort termic emisă de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie acum două zile, codul galben va deveni astăzi portocaliu.
Pe parcursul zilei, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime de astăzi vor depăşi frecvent 35-37 de grade Celsius, atingând izolat valori de 38 de grade în zonele de câmpie. După-amiază, însă, situaţia se va schimba, şi zona de vest va intra sub incidenţa unui alt cod, de această dată galben, emis pentru vreme rea. Astfel, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor României.
În vestul, centrul, nordul şi nord-estul teritoriului vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt care vor avea şi aspect de vijelie. Local se vor semnala averse care pot depăşi 20-25 l/mp, iar pe arii restrânse, căderi de grindină, mai ales în zona de munte.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.