(1/1) Ziua cea mai lungă Data de 21 iunie – cunoscută şi ca solstiţiul de vară – este cea mai lungă zi a anului astronomic şi, doar aparent ...
(1/1)
Ziua cea mai lungă
Data de 21 iunie – cunoscută şi ca solstiţiul de vară – este cea mai lungă zi a anului astronomic şi, doar aparent paradoxal, data la care Soarele se află la cea mai mare distanţă faţă de planeta noastră.
Pentru latitudinea medie a ţării noastre (care corespunde, în linii mari, celei pe care sunt situate municipiile Timişoara şi Lugoj), Soarele va putea fi observat astăzi la 67 de grade şi 52 de minute deasupra orizontului, iar durata zilei-lumină va atinge valoarea sa maximă, de 15 ore şi 32 de minute.
Momentul exact al solstiţiului de vară (ca şi al echinocţiilor sau al solstiţiului de iarnă) diferă uşor de la an la an, întrucât anul calendaristic şi cel astronomic nu se suprapun exact, astfel că, în acest an, Soarele se va afla la exact 90 de grade deasupra orizontului în momentul în care pe teritoriul ţării noastre va fi noapte, respectiv, la ora 2,09.
Cel mai vizibil fenomen astronomic care este asociat solstiţiului de vară, pentru locuitorii emisferei nordice a Pământului, implicit şi pentru cei ai ţării noastre, este cel al prelungirii crepusculului (amurgului) pe aproape toată durata nopţii, fenomen cunoscut şi ca “noaptea albă”.
Din puncte de vedere astrologic, al mişcării aparente a Soarelui pe bolta cerească, solstiţiul de vară este momentul în care se trece din constelaţia Gemenilor în cea a Racului, fapt care a generat numeroase superstiţii şi obiceiuri tradiţionale la toate popoarele lumii.
Astfel, dacă adepţii cultelor precreştine din Anglia obişnuiesc să-şi dea întâlnire astăzi la celebrul sanctuar-calendar de la Stonehenge, în Europa de Sud-Est, deci şi în spaţiul românesc, solstiţiul de vară a fost asociat tradiţiei Sânzienelor – ziua în care zânele neprietene omului se prind în horă.
Creştinismul a legat acest moment de celebrarea unuia dintre cei mai mari sfinţi, Ioan Botezătorul – fiind de precizat că atât sărbătoarea Sfântului Ioan, cât şi cea a Sânzienelor au “alunecat” treptat, din cauza diferenţei dintre anul astronomic şi cel calendaristic, pe data de 24 iunie.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.