Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Cu salariile batem pasul pe loc

(1/1) Cu salariile batem pasul pe loc     State de plată mai grele cu  un leu. Asta au primit românii în cursul lunii iulie, comparativ cu l...


  • Cu salariile batem pasul pe loc
    (1/1)
    Cu salariile batem pasul pe loc
  •     State de plată mai grele cu  un leu. Asta au primit românii în cursul lunii iulie, comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu nominal brut ajungând astfel la nivelul de 2.027 de lei. Asta nu înseamnă însă că sporul s-a simiţit şi la buzunar, ba chiar dimpotrivă: în valoare netă, salarial mediu a fost de 1.471 de lei, adică în scădere cu, din nou, un leu faţă de luna precedentă. Cel mai mult au câştigat angajaţii din servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice (3.781 de lei net), de partea cealaltă aflându-se angajaţii din hoteluri şi restaurante, care au au rămas în mână cu 877 de lei. Primele ocazionale (prime de vacanţă sau prime anuale), precum şi realizarea de producţii mai mari şi încasări pe măsură sunt indicate de INS drept principalele motive ale creşterilor câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2011. Cele mai semnificative dintre acestea  s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţile de asigurare şi fonduri de pensii), cu 25,3 procente, şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, cu 5-8 la sută. Creşteri mai mici, de 3-5 procente, s-au înregistrat în întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă.
        
    Salarii mai mici    Există, însă, domenii în care salariul a intrat serios la apă. Aşa sunt telecomunicaţiile, unde s-a înregistrat cea mai mare scădere a câştigurilor salariale nete (11,4 la sută), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de poştă şi de curierat, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (6-9 la sută). Şi angajaţii din domeniul fabricării calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, precum şi cei din activităţile de editare, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente şi fabricarea băuturilor au plecat acasă cu mai piuţini bani, scăderea cifrându-se la 3-5 procente.

    Cât au câştigat bugetarii?
        În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie în administraţia publică (0,5 la sută), ca urmare a plăţii sumelor din alte fonduri în unele unităţi ori a decontărilor în avans a concediilor de odihnă. Câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,6  la sută) şi în sănătate şi asistenţa socială (-0,4 la sută). Faţă de luna iulie 2010, câştigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 15,6 la sută în sănătate şi asistenţa socială, cu 11,6 la sută în învăţământ, respectiv cu 10,6 la sută în administraţia publică. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,6 la sută.

Niciun comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.