Un al treilea avertisment a fost transmis Guvernului Ponta de către preşedintele Comisiei Europene. Premierul român are o interpretare ori...
Un al treilea avertisment a fost transmis Guvernului Ponta de către preşedintele Comisiei Europene. Premierul român are o interpretare originală a mesajului de la Bruxelles.
La câteva ore după apariţia stenogramelor convorbirilor dintre doi miniştri- cheie din cabinetul Ponta în chestiunea recensământului pentru a decide soarta şefului statului român, din discuţiile cărora au rezultat presiuni fără precedent pentru schimbarea numărului de alegători, şeful Comisiei Europene, Manuel Barroso, trimite o nouă scrisoare dură Bucureştiului. Tonul apăsat şi avertismentele publice nu sunt o practică obişnuită a Executivului de la Bruxelles, mai ales după ce România a fost deja, în ultima lună, de câteva ori, subiectul unor dezbateri la vârful Comisiei. Terminaţi războiul politic!
În esenţă, Barroso cere Guvernului României să răspundă fără întârziere solicitării Curţii Constituţionale de transmitere a listelor electorale astfel încât instanţa să ia cât mai curând posibil decizia finală privind referendumul. „Este de o importanţă capitală ca instanţa constituţională să fie lăsată să îşi clarifice poziţia, dacă acest lucru va fi necesar", mai spune Barroso. Tonul apăsat continuă. „Toate celelalte părţi trebuie să se abţină să facă propriile interpretări".
Dacă vicepreşedintele CE, Viviane Reding, nu fusese îndeajuns de convingătoare, Barroso a mai subliniat încă odată: „Aş vrea să exprim îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzaţiile care ne-au fost semnalate privind presiuni şi intimidări la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale. Am încredere că dumneavoastră şi Guvernul dumneavoastră veţi lua, în interesul României şi cetăţenilor ei, deciziile necesare pentru implementarea angajamentelor asumate. Aplicarea deplină şi riguroasă a tuturor recomandărilor stabilite în raportul din 18 iulie este esenţială pentru credibilitatea României şi pentru stabilitatea economică şi financiară", îi mai scrie Barroso lui Ponta.
El lansează un ultim avertisment după ce misiunea FMI/CE avusese importante discuţii la Bucureşti legate de starea economiei. „Fac apel la toate forţele politice din România, de la guvernare şi din opoziţie, să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să se concentreze pe nevoia urgentă de restabilire a stabilităţii", a adăugat şeful CE.
Răstălmăcirile lui Ponta
Ponta ia doar ce-i convine din această scrisoare şi printre rânduri introduce nume şi partide. „Este pentru prima data când Comisia Europeană observă în mod oficial că Traian Basescu şi PDL pot fi făcuţi răspunzători pentru presiuni la adresa Curţii Constituţionale", i-a răspuns Ponta lui Barroso. Mai apoi pretinde că Bruxelles-ul nu ar fi corect informat.
„În ceea ce priveşte măsurile privind transmiterea listelor electorale către CCR, este evident că informaţiile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face în termenul stabilit de CCR. Este foarte posibil ca preşedintele Barroso să nu fi fost informat de existenţa unui termen fixat chiar de CCR", a răspuns Ponta.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.