Papa Benedict al XVI-lea FOTO Reuters Papa Benedict al XVI-lea va demisiona pe 28 februarie, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al ...
Papa Benedict al XVI-lea va demisiona pe 28 februarie, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, transmite agenţia de presă italiană ANSA.
Anunţul a fost făcut de Papă, în latină, în timpul Conciliului pentru canonizarea martirilor de la Otranto.
Papa a declarat că simte greutatea misiunii pontificale, că a meditat îndelung asupra acestei decizii şi a luat-o pentru binele Bisericii.
Papa a mai spus că nu are puterea să-şi mai îmdeplinească atribuţiile. „Din acest motiv, şi foarte conştient de acest gest, cu toată libertatea declar că renunţ la conducerea Bisericii Romei, succesorul Sfântului Petru”, a afirmat Papa, potrivit „La Repubblica”.
„După ce mi-am examinat în mod repetat conştinţa în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat funcţia pontificală”, le-a spus Papa cardinalilor.
Oficialii de la Vatican au anunţat că se aşteapta ca alegerea unui nou Papă să se facă „cât mai repede posibil”, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a declarat că un nou Papă va fi ales până la sfârşitul lunii martie.
Potrivit BBC, Suveranul Pontif demisionează din motive de sănătate.
Vineri, preşedintele Traian Băsescu avea planificată vizită oficială la Vatican şi o întâlnire cu Suveranul Pontif. Deocamdată, nu se ştie dacă întrevederea va mai avea loc.
Joseph Aloisius Ratzinger a devenit Papă în aprilie 2005, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea.
Suveranul Pontif poate demisiona
Codul Canoanelor Bisericii Catolice specifică: „Dacă s-ar întâpla ca Suveranul Potif să demisioneze, este nevoie de validarea faptului că el demisionează de bunăvoie, dar aceasta nu trebuie acceptată de nimeni” - Canonul 332, alin. 2.
Cu toate acestea, atunci când un papă este ales drept succesorului Sfântului Petru, Biserica se aşteaptă ca acesta să-şi păstreze mandatul până la moarte.
În istoria Bisericii Catolice s-au înregistrat mai multe astfel de demisii. Primul papă care a demisionat a fost Papa Pontian, care a fost ales ca succesor al Sfântului Petru la 21 iulie 230.
Ultima demisia a unui Papă a avut loc în 1415.
Niciun comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.